Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: «Маємо забезпечити прозорість державних закупівель та налагодити належне інформування виробників про їх проведення»

2 липня 2014 - 15:04

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак провів засідання міжвідомчої робочої групи з перевірки додержання законодавства у сфері державних закупівель. З метою забезпечення прозорості роботи влади у нараді взяли участь представники громадськості.

- Ми спеціально долучили до цієї роботи не тільки представників органів влади та контролюючих органів, але й бізнес та представників громадськості. Ми маємо налагодити роботу щодо організації та проведення державних закупівель таким чином, щоб ця процедура була зрозуміла та прозора, а виробники мали інформацію про всі закупівлі й могли брати в них участь, - зазначив Григорій Самардак.

Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Елла Слепян поінформувала присутніх про застосування розпорядниками коштів  процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти за січень-березень 2014 року

- За січень-березень поточного року розпорядниками бюджетних коштів області, якими є структурні підрозділи облдержадміністрації, райдержадміністрації, міськвиконкоми міст обласного значення, обласна, міські, сільські та селищні ради, проведено 944 процедури закупівель. Це на 401 процедуру менше, ніж проведених у відповідному періоді 2013 року. Зменшення кількості процедур закупівель зумовлено, перш за все, тим, що було зменшено обсяги фінансування, а також тим, що бюджет було прийнято лише цього року, - повідомила Елла Слепян.

За словами посадовця, у цих закупівлях брали участь 945 претендентів, які подали 1222 пропозиції конкурсних торгів, з них 682 учасника стали переможцями. Середня кількість пропозицій конкурсних торгів по відкритих торгах, які відбулися, становить 3,2 пропозиції (у відповідному періоді 2013 року - 2,7) на одну оголошену процедуру, за запитом цінових пропозицій – 4,5 (у першому кварталі 2013 року - 4,3).

- Структура вартісної характеристики закупівель за січень-березень 2014 року виглядає таким чином. Із загальної суми, заявленої замовниками для проведення конкурсних торгів, 671,3 млн. грн. або 33,4% припадає на відкриті торги; 0,3% - запит цінових пропозицій; 66,3% - на закупівлю в одного учасника. За результатами проведених торгів укладено 739 договорів на загальну суму 607,1 млн. грн. з урахуванням суми довгострокових договорів. За січень-березень 2013  року було укладено 1081 договір, що на 342 договори більше, ніж за аналогічний період, на суму 759,9 млн. грн., - повідомила посадовець.

За інформацією розпорядників бюджетних коштів області щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, без застосування процедур конкурсних торгів за січень-березень 2014 року укладено 13 тис. 765 договорів на придбання товарів, оплату послуг  (у т.ч. комунальних послуг, послуг зв’язку та інше) та робіт, при цьому кількість укладених договорів у попередні роки, які виконуються в цьому році, становить 9697. Загальна сума коштів за укладеними договорами (з урахуванням суми довгострокових договорів) становить 266,3 млн. грн.

Також під час засідання розглядалися положення Закону України «Про здійснення державних закупівель», який набрав чинності 20 квітня поточного року. Елла Слепян доповіла про основні зміни у законодавстві щодо державних закупівель. Вони спрямовані на спрощення процедур державних закупівель, підвищення прозорості та відкритості здійснення закупівель, створення умов для подолання корупції в галузі, а також  наближення вітчизняного законодавства до європейських стандартів.

Один з пунктів, який найбільше зацікавив і представників влади, і бізнесу, і громадськості – це право громадськості бути присутніми при відкритті пропозицій конкурсних торгів та право на здійснення фіксації технічними засобами.

- Ми повинні відпрацювати механізм залучення представників громадськості до проведення конкурсних торгів, їх інформування, запрошення до участі в цих процедурах. Ми не можемо допустити випадків, щоб інформація не була  доведена до громадськості, що унеможливлює здійснення контролю. Ми відпрацюємо дієвий механізм, складемо план роботи та будемо його впроваджувати, - зазначив Григорій Самардак.

Також посадовець зазначив, що для вдосконалення цієї роботи буде вивчено досвід інших регіонів, а найкращі практики буде впроваджено і в Запорізькій області.

Також порушувалося питання щодо того, що ДП «Зовнішторгвидав України», яке забезпечує функціонування загальнодержавного веб-порталу «Державні закупівлі» (на сайті розміщується інформація про планування, організацію, проведення  та результати торгів) пропонує заключити на платній основі договори про підключення сервісів «Кабінет замовника» (540 грн.) з абонентською платою за користування цим сервісом (90 грн./місяць). При цьому одночасне користування безкоштовним веб-сервісом замовника сервісною послугою «Кабінет замовника» з технічних причин неможливе.

- Ми дійшли висновку, що це є спробою встановлення додаткових, не передбачених законом вимог та умов до замовників для розміщення інформації на веб-порталі, а також «відтягування» бюджетних коштів на сплату послуг з розміщення інформації на веб-порталі. Наразі з усіх регіонів України надійшло вже понад 70 скарг на дії цього підприємства та спроби використання монопольного становища, в тому числі – від Бердянського міськвиконкому. Необхідно направити відповідну скаргу в Міністерство економіки України та свої пропозиції до редакції проекту Порядку розміщення інформації для публікації на веб-порталі уповноваженого органу з питань державних закупівель, - зазначила Елла Слепян.

Григорій Самардак висловив свою підтримку, а також наголосив на необхідності створення аналогічного регіонального веб-порталу, що буде дуже зручно як для замовників, так і для учасників конкурсних торгів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області