Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Поточні та заплановані заходи

Підсумки діяльності служб у справах дітей за 2014 рік

10 березня 2015 - 13:29

Протягом 2014 року створено 19 прийомних сімей та 4 дитячих будинки сімейного типу, до яких влаштовано 85 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього, за станом на 01.01.2015, в області функціонують 193 прийомні сім’ї, де виховується 386 дітей, та 19 дитячих будинків сімейного типу зі 126 вихованцями. Під опікою, піклуванням громадян перебуває 2807 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом року усиновлено 103 дитини, з них: громадянами України – 70, іноземцями – 33. 

100% прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які функціонують на території області, охоплені соціальним супроводженням, що передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-медичних та інших соціальних послуг, спрямованих на дотримання прав, законних інтересів та оптимальних умов життя та розвитку дітей.

Протягом року проведено 7 навчальних семінарів та 8 навчань для кандидатів в опікуни, піклувальники та прийомні батьки. Навчання пройшли 41 кандидат в прийомні батьки, батьки-вихователі та 95 кандидатів в опікуни/піклувальники. Навчання проводиться в формі семінару-тренінгу, що забезпечує можливість оцінити виховний потенціал кандидатів в процесі безпосередньої взаємодії з тренерами та іншими учасниками під час виконання вправ. Також проведено 5 семінарів з підвищення кваліфікації 110 прийомних батьків, батьків-вихователів.

З метою реалізації державної політики щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які не мають власного житла, рішенням сесії Запорізької обласної ради від 22.11.2012 № 10 затверджена обласна Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2013-2015 роки. Аналогічні програми розроблені райдержадміністраціями, міськвиконкомами та затверджені відповідними рішеннями місцевих рад області.                                     

Протягом 2014 року надано житло 15 особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у м. Запоріжжі, м. Бердянську, Бердянському,  Токмацькому та Якимівському районах області.        

З метою створення умов для належного соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служби у справах дітей  забезпечують контроль за своєчасним (з 16 років) взяттям на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у яких відсутнє житло. Забезпечено ведення обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за місцем його знаходження, проводиться системна робота щодо забезпечення збереження житла та майна дітей цієї категорії, вживаються заходи щодо встановлення опіки над майном. Так, за станом на 01.01.2015 на квартирному обліку перебуває 379 дітей зазначеної категорії віком від 16 до 18 років.

У 2008 році відкритий та наразі функціонує КЗ «Мелітопольський соціальний гуртожиток» Запорізької обласної ради на 30 місць, побудований виключно за рахунок коштів обласного бюджету. За станом на 01.01.2015 у закладі мешкало 26 осіб.

Для попередження раннього соціального сирітства, переважною причиною якого є відсутність житла у неповнолітніх та молодих матерів, рішенням Запорізької обласної ради від 22.11.2012 № 60 створено КЗ «Обласний соціальний центр матері та дитини» Запорізької обласної ради, розрахований на 20 ліжко-місць. Відповідно до затвердженого Положення, центр матері та дитини перебуває у відомчому підпорядкуванні Служби у справах дітей облдержадміністрації. На сьогодні закінчено ремонт першого поверху будівлі, закінчуються ремонтні роботи другого поверху. Відкриття закладу планується в 2015 році.

З метою профілактики дитячої безпритульності та бездоглядності, правопорушень серед дітей та підлітків протягом звітного періоду службами у справах дітей із залученням співробітників підрозділів  кримінальної міліції у справах дітей продовжено проведення  профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Вокзал» тощо. Протягом 2014 року проведено 1682 профілактичні рейди, під час яких виявлено 1263 дитини, вилучено 422 дитини, з них: 234 - влаштовано до притулків для дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, 89 дітей - до закладів охорони здоров’я, 16 - повернуто до навчальних закладів, 83 дитини повернуто до біологічних сімей. Під час проведення зазначених акцій здійснено обстеження 5168 неблагополучних сімей, з них вилучено 317 дітей, яким загрожувала небезпека.

Продовжується практика щомісячного взаємоінформування між підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, службами у справах дітей, органами управління освітою про дітей, які не навчаються, скоїли злочин, правопорушення, затримані за бродяжництво, жебракування, вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв.

Регіональними відділами кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України в Запорізькій області та відділами кримінально-виконавчої інспекції УДД України з питань виконання покарань в Запорізькій області забезпечується своєчасна постановка на профілактичний облік дітей, що вчинили правопорушення. З цією категорією дітей та їх батьками постійно проводяться профілактичні бесіди з метою недопущення повторного скоєння злочинів та правопорушень.

В області функціонують 5 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Протягом звітного періоду цими закладами надано соціально-психологічну допомогу 676 дітям. Основним завданням центрів соціально-психологічної реабілітації дітей є соціалізація дитини до родинного середовища та пошук прийомних батьків. Таким чином, протягом 2014 року із загальної кількості дітей, що перебували в зазначених закладах, 46 дітей влаштовано до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, 51 – під опіку та піклування громадян, 8 дітей усиновлено.

Протягом літньої оздоровчої кампанії в КЗ «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Орльонок» Солонянського району» (Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Генгірка) оздоровлено 212 вихованців обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Також, протягом року за спонсорські кошти в різних куточках України відпочило ще 48 вихованців КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР.

Продовжується традиція проведення обласних святкових заходів.

З нагоди Дня захисту дітей в ПК «Дніпроспецсталь» відбувся обласний святковий захід для 1000 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, вихованців притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей з міст та районів області. До уваги глядачів була представлена концертна програма з конкурсами та сюрпризами. Після концерту діти мали змогу переглянути кінно-спортивну виставу на о. Хортиця.

З нагоди Дня усиновлення проведено обласне свято для 400 усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів з міст та районів області, які мали змогу насолодитися симфонічним концертом в  концертному залі ім. Глінки. Всі учасники отримали подарунки. В містах та районах області також було проведено низку заходів присвячених святкуванню Дня усиновлення.

З нагоди Дня спільних дій в інтересах в  концертному залі ім. Глінки 800 дітей пільгових категорій мали змогу переглянути спектакль «Лялькова симфонія» у супроводі симфонічного оркестру.

З нагоди Дня Святого Миколая, новорічних та різдвяних свят в закладах соціального захисту дітей області проведено святкові ранки, театралізовані дійства та інші святкові заходи. Обласну новорічну циркову виставу відвідали 1060 дітей соціально незахищених категорій з міст та районів області. 

Підтримуються ініціативи обласної молодіжної організації глухих «Наше щасливе життя», «Angels» та ін. у проведенні різноманітних культурних заходів для дітей.  Для створення  сприятливих умов щодо реалізації громадянами України їх бажання стати батьками дитини продовжується співпраця з Запорізьким благодійним фондом «Щаслива дитина», Всеукраїнською громадською організацією  «Магнолія»   щодо   розміщення інформації про дітей-сиріт та дітей, батьківського піклування, які потребують влаштування  в сім’ї,  на   відповідних  веб-сайтах: на Всеукраїнському національному порталі «Сирітству – Ні» та на веб-сайті Запорізького благодійного фонду «Щаслива дитина».

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни