Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області створюється мобільний пункт екстреної допомоги

12 березня 2015 - 14:27

В області створюється мобільний пункт екстреної допомоги

У Запорізькій області розпочинається пілотний проект щодо створення мобільного пункту екстреної допомоги у рамках угоди про партнерство між Міністерством охорони здоров'я України, Товаристом Червоного Хреста України та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

З метою обговорення умов його впровадження відбулася зустріч керівництва Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації з головою обласної організації Товариства Червоного Хреста України Костянтином Силіним, медичним спеціалістом представництва ВООЗ в Узбекистані д-р Октая Гезаловою та координатором проекту Василем Мукомелою.

Як пояснила в.о. директора Департаменту Марина Воловик, в областях, де перебуває найбільше переселенців, створюється мережа мобільних пунктів екстреної допомоги  на існуючій платформі послуг первинної медико-санітарної допомоги та дільничних патронажних сестер. Один з них працюватиме в нашій області. Це дасть можливість наблизити первинну медико-санітарну допомогу до пацієнтів та покращити її якість, зокрема для тимчасово переміщених осіб.

МПЕД будуть функціонувати як система допомоги на рівні громад для надання послуг населенню в системі первинної та вторинної медичної допомоги. Вони будуть виконувати такі функції:  збір демографічних даних;  медико-санітарне обслуговування дітей;  ведення інфекційних та неінфекційних захворювань; медико-санітарне обслуговування матерів і новонароджених.

До складу мобільних пунктів будуть входити лікар, акушерка, медсестра і водій-логіст. Вони працюватимуть на транспортних засобах, повністю оснащених лікарськими препаратами та обладнанням, атестованими і закупленими ВООЗ.

Крім того, буде створено систему  акушерської допомоги для базової екстреної та всеосяжної невідкладної акушерської допомоги.

Партнери також проаналізують лабораторні послуги, що надаються на районному рівні, щоб належним чином поєднати з ними роботу МПЕД.

Загалом у межах пілотного проекту створення мобільних пунктів екстреної допомоги готуються до роботи сім мобільних бригад, які будуть зосереджені передусім на тих територіях, де є найбільша кількість тимчасово переміщених осіб – у Запорізькій, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській областях.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»