Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Запорізький Офіс Реформ відкриває двері і запрошує до співпраці

7 травня 2015 - 17:00

Запорізький Офіс Реформ відкриває двері і запрошує до співпраці

Запорізька область стала однією з перших, де презентували Офіс Реформ. Завдання структури - стати каталізатором децентралізації влади в Україні. Група експертів, які на першому етапі будуть надавати організаційну, консультативну, інформаційну допомогу громадам підуть «в народ» пояснювати суть реформи і переваги об'єднання в громади.
Враховуючи тісну взаємодію з органами місцевого самоврядування та органами державної влади, Офіс Реформ в Запорізькій області презентували голова Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак та перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова.
- Ми стоїмо на порозі довгоочікуваної зміни системи влади. Важливо розуміти, що столична влада не самоусувається, а дозволяє місцевим громадам самим визначати, що, коли і як потрібно робити. Адже нам тут в Запоріжжі або, наприклад, в Куйбишевському районі краще відомо, де саме потрібно докласти зусиль для вирішення тих чи інших проблем. Через цю реформу пройшли всі розвинені європейські країни. Система довела свою спроможність. Тепер з'являється можливість створювати територіальні громади, які матимуть повноваження заробляти і витрачати так, як вважають за потрібне. Завдання будь-яких реформ і децентралізації в тому числі - максимально захистити інтереси людей. Кращим помічником у розумінні та реалізації децентралізації готовий виступити Запорізький Офіс Реформ. Структура відкривається для того, щоб надавати всебічну допомогу громадам по самоорганізації, - зазначив Григорій Самардак.

Згідно з графіком реформи, Запорізький Офіс Реформ до 1 червня має підготувати проект перспективного плану формування територій громад. Планується, що після проведення всебічних консультацій з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціаціями перспективний план буде винесено на сесію Запорізької обласної ради, заплановану на 28 травня.

На підставі затвердженого плану регіон вже може розраховувати на фінансування своїх потреб з Державного фонду регіонального розвитку. Весь процес формування дієздатних територіальних громад має бути завершений у вересні. Планується, що чергові місцеві вибори, які згідно з Конституцією України мають відбутися 25 жовтня, пройдуть вже на новій територіальній основі.
- Про необхідність децентралізації влади говорять давно, але зараз приступили до реальних дій. Законодавча база безнадійно застаріла - ми досі користуємося постановою про адміністративний устрій 1981 УРСР. Реформа дозволить докорінно змінити і систему фінансування, і систему надання послуг населенню. Переваги бюджетної децентралізації Запорізька область вже частково випробувала на собі: цього року обласний бюджет виріс на 1,6 млрд. гривень. Перерозподіл влади передбачає, що 65% зібраних податків залишатимуться на місцях і 35% - «йтимуть» в бюджет держави на виконання делегованих повноважень. Це - мрія всіх органів місцевого самоврядування незалежної України, - сказала перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова.

За словами директора Запорізького Офісу Реформ Олександра Свистуна, експерти найближчим часом презентують проект перспективного плану формування територій громад. Офіс Реформ запрошує до діалогу всіх жителів Запорізької області.

- Ми готові враховувати всі побажання запорожців, щоб на території нашої області були сформовані дійсно дієздатні громади, які зможуть забезпечувати своїм громадянам гідні умови для життя, навчання, лікування і соціального обслуговування, - сказав Олександр Свистун, підкресливши, що Запорізький Офіс Реформ - це медіатор між органами влади та громадами.

Директор Запорізького Офісу Реформ Олександр Іванович Свистун запропонував запоріжцям брати участь у процес реформування влади. Він підкреслив відкритість і прозорість роботи Офісу Реформ. Структура розташована в приміщенні Запорізької облдержадміністрації. Контактний телефон-факс: 061 239 02 80, ел. адреса: officereformzp@gmail.com.

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни