Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Запорізький Офіс Реформ розпочав серію зустрічей з громадами регіону у форматі консультацій

18 травня 2015 - 14:10

Запорізький Офіс Реформ розпочав серію зустрічей з громадами регіону у форматі консультацій

Запорізький Офіс Реформ провів консультаційну зустріч з представниками чотирьох найпотужніших районів області - Вільнянського, Запорізького, Новомиколаївського, Оріхівського, під час якої обговорювались механізми добровільного об’єднання територіальних громад та Методика проведення такого об’єднання.

Активну участь у сьогоднішніх консультаціях взяли голови районних рад, сільські та селищні голови, депутати різних рівнів Запорізької області. Так, свою позицію щодо децентралізацій них процесів в країні висловила перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова, підключились до обговорення й депутати облради Володимир Черленюх, Людмила Любім, Олексій Чухрай, Олег Іващенко, Олександр Кірков.

За словами Світлани Абдурахманової, яка напередодні провела низку зустрічей із представниками громад Вільнянського та інших районів Запорізької області, ключовим поняттям Методики добровільного об’єднання територіальних громад є добровільність.

-Країна потребувала децентралізаційного реформування ще вчора. На жаль, вся попередня робота була тільки на папері. Настав час робити реальні зміни! Створення спроможних територіальних громад повинно стати спільним продуктом влади і громади. Тому нам надзвичайно важливо почути думку районних рад, сільських голів, пересічних запоріжців і разом дійти спільного знаменника в такому складному питанні. Не виключаю, що процес децентралізації може бути болісним, але ми повинні пройти цей шлях, - сказала перший заступник голови Запорізької облради Світлана Абдурахманова і запевнила, що без згоди громади жодного доленосного рішення прийматися не буде.

Директор Офісу Реформ в Запорізькій області Олександр Свистун навів таку статистику: з існуючих 12-ти тисяч громад в Україні 10279 складають сільські і лише 180 з них є спроможними. Тобто такими, які здатні вирішувати питання місцевого значення за рахунок власних ресурсів. 

- Реформа покликана покращити якість публічних послуг, зробити їх доступними для жителів громад. Це і адміністративні, і соціальні, і житлово-комунальні послуги. Другий чинник на користь зазначеної реформи: ті громади, які об’єднаються, в результаті отримають у власне розпорядження найголовніший ресурс – це землю. Крім того, громади отримають право встановлювати місцеві податки та збори, що дозволить вирішувати питання місцевого значення, а також виконувати власні повноваження, - зазначив Олександр Свистун.

За словами керівника Офісу Реформ в Запорізькій області, держава  запропонувала цілком дієздатну модель нового адміністративно-територіального устрою, який дозволить значно підняти якість життя пересічних запоріжців. Насамперед тих, хто мешкає у селах і селищах.

Та навіть такі аргументи викликали у сільських голів чимало запитань, найперше з яких: що ж буде із їхньою сільрадою? Представники Офісу Реформ у Запорізькій області запропонували представникам громад сформулювати свої пропозиції і щодо територіального розподілу, і щодо створення інфраструктури території. Після збору всіх пропозицій фахівці скорегують Перспективний План формування спроможних територіальних громад в рамках Методики добровільного об’єднання територіальних громад, визначеної на рівні держави.

Як зазначив депутат Запорізької облради Володимир Черленюх, принципи запропонованої реформи відповідають потребам часу і повинні бути запроваджені. Але для успішного реформування людям треба дати більше інформації і гарантії від держави. 

Консультації в районах області тривають – у вівторок експерти Офісу Реформ проведуть зустрічі з громадами Гуляйпільського, Пологівського, Куйбишевського та Розівського районів Запорізької області. 

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств