Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Запорізька обласна рада та Група дружби Франція-Україна налагоджують двосторонні контакти у питаннях децентралізації

2 червня 2015 - 14:12

Запорізька обласна рада та Група дружби Франція-Україна налагоджують двосторонні контакти у питаннях децентралізації

Керівники Запорізької області провели продуктивну зустріч з делегацією Групи дружби Франція-Україна Сенату Французької Республіки. Головними темами для обговорення стали питання впровадження адміністративно-територіальної реформи на території Запорізької області.

Як запевнив гостей з Франції голова Запорізької ОДА Григорій Самардак, незважаючи на складнощі в економіці, регіон намагається утримувати темпи виробництва і розробляє перспективні інвестиційні проекти.

Одним з важливих стабілізуючих факторів, за словами глави депутатського корпусу Віктора Межейко, є обраний шлях реформування відносин з центральними органами влади.

- Не буду приховувати: адміністративно-територіальна реформа в Запорізькій області проходить не зовсім гладко: процес укрупнення 320 нині існуючих територіальних громад протікає болісно (за попередніми даними, після реформування в області буде сформовано близько 50 дієздатних територіальних громад). Але запорожці розуміють: процес реформування - незворотній. Адже запорожці, як і всі українці, хочуть увійти в Європу рівноправними і самодостатніми, - розповів Віктор Межейко.

При цьому голова Запорізької облради підкреслив, що на даному етапі Україна розглядає польський варіант територіального устрою. Разом з тим, запорожцям був би корисний і досвід Франції у питаннях реформування влади.

Так, за словами сенатора, голови Групи Дружби Франція-Україна Ерве Море, адміністративно-територіальне реформування Франції відбувалося в 1980-х `рр., і було орієнтоване на ослаблення історичної централізації в системі відносин між територіальними самоврядними колективами та органами центральної влади.

Сьогодні складовими частинами адміністративно-територіальної системи Франції є комуна, кантон, округ, департамент і регіон, однак кантон і округ не мають власних адміністративних органів і виступають в якості територіальних кордонів для функціонування певних державних установ.

Представники французької делегації - сенатори Ерве Море, Жак Лежандр, адміністративний працівник Сенату, фахівець з питань місцевих громад Самір Аммаль, а також перший секретар Жюлі Фор докладно розповіли про особливості оптимізації адміністрування на місцях та створення ефективної адміністративно-територіальної системи у Франції. Сенатори радо запросили фахівців, що займаються децентралізацією в Запорізькій області, відвідати Францію та отримати цінний досвід і багаж знань в галузі реформування влади.

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць