Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Обласні ради мали б бути серед лідерів реформи, - В’ячеслав Негода

4 червня 2015 - 14:31

Обласні ради мали б бути серед лідерів реформи, - В’ячеслав Негода

Мінрегіон стурбований результатами розгляду деякими обласними радами проектів перспективних планів формування територій громад.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди, обласні ради мали б бути серед лідерів реформи, оскільки вони та їх Асоціація активно підтримували розроблення і затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування, план заходів з її реалізації, закон "Про добровільне об’єднання територіальних громад» та відповідну Методику.

«Без формування територіальної основи на базовому рівні – створення спроможних громад, буде неможливо розбудувати ефективну систему місцевого самоврядування в Україні, в тому числі на рівні області та районному рівні. Це комплексне завдання, послідовність вирішення якого вимагає відповідних конструктивних рішень і від обласних рад. Якщо обласні ради можуть запропонувати свої варіанти перспективних планів, то це був би більш конструктивний шлях ніж не приймати ніяких», - сказав В’ячеслав Негода.

В Мінрегіоні не виключають ситуації, що не всі облради схвалять перспективні плани до чергових місцевих виборів, які важливо провести вже на новій територіальній основі.  

«Від такої ситуації ніхто не виграє, а лише програють територіальні громади тих областей, які не матимуть схвалених облрадами і затверджених Урядом відповідних перспективних планів, оскільки не зможуть скористатися своїм правом на формування спроможних громад і майбутніми перевагами, які передбачені законодавством для таких громад. Безперечно, ми поважаємо право обласних рад визначати свою позицію, але важливо, щоб їх рішення не перекривали дорогу тим, хто хоче позитивних змін. А для тих, хто не захоче об’єднуватися в межах перспективного плану, їх ніхто не зможе змусити», - сказав заступник Міністра.

Він наголосив, що робочі групи з підготовки проектів перспективних планів, які діють в областях, мають більш тісно і системно працювати з депутатами обласних рад, народними депутатами України, політичними силами, громадськістю над виробленням спільного бачення майбутнього розвитку місцевого самоврядування у відповідних областях, яке має стати основою перспективних планів формування територій спроможних громад.  

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі