Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Уроки вітчизняної історії - для сучасних захисників

13 липня 2015 - 11:49

Уроки вітчизняної історії - для сучасних захисників

У Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбувся тематичний захід: «Конотопська битва – славетна сторінка історії українського війська», присвячений перемозі української армії на московськими окупаційними військами.

У заході взяли участь кандидат історичних наук, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко і кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Олексій Штейнле, а також особовий склад обласного військкомату та військовослужбовці місцевого гарнізону.

Заступник обласного військового комісара полковник Михайло Логвінов зазначив, що перемога українського війська над московським під Конотопом назавжди залишиться в пам’яті, як перемога добра над злом, свідчення віковічного прагнення українців бути вільними й незалежними. І сьогодні українські військовослужбовці гідно захищають свою землю, доводячи, що жодна армія нічого не варта без справжніх патріотів, героїв, готових на самопожертву у боротьбі за незалежність України. Офіцер розповів про мужність і героїзм українських воїнів, виявлені при захисті суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко виступив з історичним нарисом про неоднозначність взаємовідносин українського й російського народів у історичній ретроспективі. Також посадовець значну увагу приділив нівелюванню ідеологічних штампів російської пропаганди в умовах сучасної гібридної війни, розв’язаної Росією проти України.

У свою чергу  доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Олексій Штейнле розповів про причини українсько-російської війни 1658-1659 років, перебіг Конотопської битви, історичні уроки для сучасного покоління українців.

Учасники заходу переглянули  кадри про битву під Конотопом.

Завершуючи тематичний захід, полковник Михайло Логвінов наголосив, що Збройні Сили України залишаються вірними бойовим традиціям старшого покоління захисників України, військовій присязі, конституційному та військовому обов’язку та є надійними гарантами у боротьбі з російсько-терористичними військами на Сході країни.

Довідково:

Битва відбулася 8-9 липня (28-29 червня за старим стилем) 1659 року у ході московсько-української війни (1658–1659), у період української історії, який прийнято називати Руїною — після смерті Богдана Хмельницького, часу громадянської війни, інтервенції сусідніх з Україною держав та подальшого знищення залишків надбань минулих років визвольної війни.

Результатом Конотопської битви стала одна з найбільш відчутних і ганебних поразок царських військ другої половини ХVII ст. У бою російська армія втратила близько 30 тис. вояків. Втрати українців і татар становили близько 3—4 тис.

Конотопська битва залишалася довгий час ледве не забороненою темою в російській та особливо радянській історіографії. Протягом століть інформація про неї замовчувалася, бо правда про події під Конотопом розвінчувала багато великодержавних міфів, особливо про «споконвічне прагнення українців до союзу з Росією».

 

Управління у справах преси та інформації           

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович