Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Запорізький Офіс реформ пропонує студентам вчитися проджект-райтерству на користь громад

23 листопада 2015 - 08:53

В рамках інформаційно-роз`яснювальної роботи щодо цілей та перспектив децентралізації влади директор Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун зустрівся із студентами та викладачами факультету менеджменту Запорізького Національного університету. Під час науково-практичного семінару на тему «Реформа децентралізації влади та перші результати її впровадження у Запорізькій області» керівник Офісу реформ презентував цікаві матеріали та напрацювання, яких вдалося досягти за час здійснення реформи.  

Попередня зустріч керівника Офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна із студентами і викладачами ЗНУ відбулася 29 жовтня під час проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції з «Проблем управління економічним потенціалом регіонів».

Свою доповідь Олександр Свистун присвятив актуальному напряму реформування системи державного управління – «Фінансовій децентралізації в системі управління економічним потенціалом регіонів». Гостра і перспективна проблематика цього нового напряму діяльності зацікавила як викладачів, так і студентів факультету менеджменту. Продовження ця тема отримала під час наступної зустрічі зі студентами – майбутніми менеджерами та керівниками громад, у ході якої Олександр Свистун провів презентацію і розповів про основні пункти реформи системи місцевого самоврядування.
Модератором зустрічі виступила кандидат економічних наук, доцент кафедри бізнес-адміністрування і менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Наталія Коваленко. Вона зазначила, що децентралізація влади в Україні – це одна з найбільш актуальних реформ розвитку нашої держави. Наталія Коваленко звернула увагу присутніх на те, що сьогодні ми вже спостерігаємо перші кроки на шляху втілення цієї реформи, а майбутні випускники факультету менеджменту мають змогу долучитись до процесу реформування органів місцевого самоуправління, формування та розподілу бюджетів територіальних громад, а також написання інвестиційних проектів з метою залучення коштів європейських фінансових інституцій для розвитку територій Запорізької області.

Захід пройшов у рамках роботи з патріотичного виховання молоді й перед усім був спрямований на розвиток позитивного мислення у системі реформування влади в Україні. На переконання представників Офісу реформ у Запорізькій області, який веде активний пошук прихильників децентралізаційної реформи, сучасний менеджмент у цій галузі відіграє суттєву роль і спрямований на розвиток місцевих громад та їхнього ефективного економічного функціонування.

Багато хто зі студентів факультету менеджменту, які завітали на захід, є мешканцями сіл та селищ Запорізької області, тож досвід подібної роботи виявився не тільки цікавим для молоді, а й перспективним напрямом для реалізації їхнього фахового потенціалу.

Під час зустрічі Олександр Свистун висвітлив основні напрями здійснюваних сьогодні реформ із децентралізації системи влади та розвитку місцевого самоврядування, указав на успіхи такої роботи у Запорізькій області та зосередив увагу на окремих аспектах фінансової децентралізації. Сьогодні в Запорізькій області діє доволі велика кількість громад різних рівнів, але багато з них потребують реформування, зокрема укрупнення, аби бути економічно спроможними. Політика України у галузі реформування системи влади орієнтована на модель Польщі, яка зарекомендувала себе найкращим чином, і триває вона завдяки співпраці із представництвами ЄС.

Директор Офісу реформ зазначив, що громади мають можливість залучати грантові кошти для свого розвитку і з цією метою Офіс реформ готує проджект-райтерів. Тому окрему увагу Олександр Свистун зосередив на написанні проектів з метою залучення фінансових коштів.

Доповідь гостя викликала жваве обговорення, що засвідчило неабияку зацікавленість студентів і викладачів у цьому напрямі діяльності. Молодь ЗНУ особливо хвилювали проблеми статей розподілу бюджетних коштів на місцях та контролю за їхнім використанням, механізмів формування адміністративного апарату місцевої влади, написання проектів та оформлення звітів, умов отримання коштів на розвиток громади, у тому числі міжнародних грантів.

Олександр Свистун відповів на запитання студентів та викладачів, а також запропонував продовжити розмову з даної теми під час наступної зустрічі. Надалі головну увагу планується приділити практичному втіленню реформи, а саме написанню проектів з метою залучення європейських грантів для розвитку місцевих громад.

 

Прес-центр Офісу реформ

 

Офіси реформ створені і діють на виконання Меморандумів між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Асоціацією міст України

- в рамках Проекту USAID ДІАЛОГ про узгодження мети діяльності щодо підтримки процесу об’єднання територіальних громад;

- в рамках спільного проекту з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що фінансується МЗС Норвегії, про узгодження мети діяльності щодо забезпечення належної якості публічних послуг в об’єднаних територіальних громадах;

- та Радою Європи в рамках Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» про об'єднання зусиль для реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, формування спроможних громад.

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни