Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Український Герб - символ Віри і Надії»

19 лютого 2007 - 15:40

19 лютого 2007 р. в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкривається фотовиставка «Український Герб - символ Віри і Надії». Виставка підготовлена в рамках регіонального проекту «Культура єднає Україну» (керівник Лариса Сізінцова) і присвячена 15-й річниці історичного ухвалення Верховною Радою України постанови «Про державний герб України».

Вперше в новітній історії нашої країни «Золотий Тризуб на синьому тлі» був затверджений Малим Державним Гербом України. Згідно Конституції України 1996 р. Малий Державний Герб України у вигляді тризуба як «Знак Княжої Держави Володимира Великого» є складовим елементом майбутнього Великого Державного Герба. Сьогодні тризуб як державний герб увійшов у життя українського суспільства і посів у ньому важливе місце. Разом з тим в Україні досі відсутня офіційна трактовка значення тризуба як історичного символу. За ним досі зберігається ореол втаємниченості, що дає підстави для різних політичних спекуляцій і відповідно не сприяє формуванню шанобливого ставлення до державного символу.

Автори виставки Лауреат державної премії України, Заслужений працівник науки і техніки України Олександр Бєлов і доктор історичних наук, професор Георгій Шаповалов протягом багатьох років фахово досліджують всі доступні в Україні та за кордоном джерела щодо цієї важливої проблеми. Ними запропонована модерна концепція духовного та історичного змісту українського тризуба. Виставка на сучасному науковому рівні доводить, що високе духовне значення українського тризуба виникло у прадавніх цивілізаціях Середземномор'я і міцно пов'язане із обожнюванням творця життя - сонця (символ хрест) та предмета, який рятував життя мореходам - якоря (символ тризуб). Відвідувачі виставки мають змогу переконатись у тому, що сучасний герб України походить від прадавнього поєднання двох язичеських та християнських символів хреста та якоря, які уособлюють Віру та Надію на спасіння. Експонати виставки свідчать, що традиції використання тризуба як герба Київської Русі виявилися дуже сталими і простежуються протягом багатьох століть в українській геральдиці та народній символіці. Тризуб використовувався і в часи перебування українських земель у складі Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої, і в добу Козаччини, і в періоди колонізації українських територій Австрією та Росією, і на різних етапах новітньої історії України.

На виставці представлено 46 кольорових та чорно-білих фотографій унікальних старожитностей та раритетів з Національного музею історії України, Національного заповідника «Хортиця», Запорізького обласного краєзнавчого музею, Нікопольського краєзнавчого музею та багатьох рідкісних видань. Завдяки художньому оформленню членом Запорізького відділення Національної спілки фотохудожників України Володимиром Лініковим виставка «Український Герб - символ Віри і Надії» цікава і приваблива.

Виставка працює щоденно з 9:00 до 17:00 за адресою вул. Чекіста, 29. Тел. 64-39-12.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств