Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Колегія управління охорони здоров’я облдержадміністрації

3 березня 2007 - 15:23

2 березня 2007 р. під головуванням начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктора Скрипаченка відбулося розширене засідання колегії управління за підсумками діяльності закладів охорони здоров'я області у 2006р. «Про діяльність закладів охорони здоров'я області за 2006 рік та завдання щодо її удосконалення».

У роботі колегії взяли участь Олена Єфименко - начальник відділу супроводу державних програм МОЗ України; Володимир Карпук - депутат ВР України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення медичної допомоги, заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов, заступники голів міських рад та районних державних адміністрацій з гуманітарних питань, голова обласного комітету профспілок працівників охорони здоров'я Алла Тонковид, голова постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики обласної ради Анатолій Горбенко, головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров'я облдержадміністрації, начальник управління охорони здоров'я Запорізької міської ради, завідуючі міськими відділами охорони здоров'я мм. Мелітополя та Бердянська, головні лікарі обласних та міських лікувально-профілактичних закладів.

З доповіддю виступив начальник управління охорони здоров'я блдержадміністрації Віктор Скрипаченко. Зі співдоповіддю- головний державний санітарний лікар області Анатолій Севальнєв та завідувачка сектором кадрів та спецроботи управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Баранова.

Виступили також Олена Єфименко - начальник відділу супроводу державних програм МОЗ України; Володимир Карпук - депутат ВР України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення медичної допомоги та заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

У 2006р. діяльність органів та закладів охорони здоров'я області була спрямована на підвищення якості і доступності медичної допомоги шляхом вирішення проблем охорони материнства та дитинства, подальшого розвитку первинного рівня медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини, зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів, боротьбу із соціально - небезпечними хворобами, удосконалення надання швидкої, екстреної та невідкладної медичної допомоги, профілактику захворювань і формування засад здорового способу життя.

З метою більш ефективного використання бюджетних коштів та покращення надання медичної допомоги населенню в охороні здоров'я в області відпрацьовуються нові економічні механізми: створено медичне комунальне підприємство на базі “ТМО Бердянська дитяча лікарня та пологовий будинок” і створюється у 5-й стоматологічній поліклініці м. Запоріжжя.

В області, як і в цілому в Україні, демографічна ситуація має регресивний характер. Смертність населення перевищує народжуваність в 1,8 рази. Особливу стурбованість викликає демографічна ситуація серед сільського населення, де смертність перевищує народжуваність в 2,1 рази . Якщо з 2004 по 2006 рік населення області в цілому зменшилось на 1,7% (Укр. – на 1,5%), то на селі - на 3,5%.

Серед причин смертності майже половину займають хвороби системи кровообігу , на II місці - злоякісні новоутворення (протягом останніх років перевищують середньодержавні показники), на III - нещасні випадки, травми і отруєння.

За рахунок збільшення в області народжуваності, яка протягом останніх 3-х років зросла на 8,9%, у 2006 р. зменшився негативний показник природного приросту населення ( - 7,16).

Показник малюкової смертності в 2006 р., у порівнянні з 2005 р. знизився на 10,3 %, з 11,16 до 10,01 на 1000 новонароджених (Укр. 2005р. – 10,08, 2006р. – 10,1).

Вирішувати складні проблеми галузі допомагає позитивне ставлення до охорони здоров'я обласної та районних держадміністрацій, міськвиконкомів та місцевих органів влади .

З ро ку в рік зростають видатки з місцевих бюджетів на потреби галузі. У 2006 р. у порівнянні з 2005р. фінансування охорони здоров'я області збільшилось на 25,1%. Видатки на 1 мешканця зросли відповідно з 243,77 грн. до 300,12 грн. За цим показником Запорізька область займає одне з провідних місць в Україні. Збільшення коштів надало можливість підвищити видатки на медикаменти та харчування, виконання регіональних програм тощо. Протягом року на 19,7%. підвищилась заробітна плата медичним працівникам. Вперше за останні 5 років у 2006 р. бул о виділен о з обласного бюджету понад 4,5 млн. грн. (у 2 рази більше, ніж у 2005р.) на проведення капітальних ремонтів обласних лікувальних закладів та 7 млн. грн. – на придбання медичного обладнання для них. Це дозволило вирішити ряд важливих проблем щодо діагностики та лікування хворих у високоспеціалізованих лікувально-профілактичних закладах . На початку 2007р. введено в дію сепаратор клітин крові. Таким чином, вирішено важливе питання по застосуванню сучасних методів комплексного лікування онкогематологічних хворих, у першу чергу у дітей. В області проведено закупівлю за бюджетні кошти розхідних матеріалів, що повністю забезпечує дитячу онкогематологію до кінця 2007 р. 32 автомобілі поповнили парк автотранспорту лікувальних закладів області, у т.ч. 26 – за кошти місцевих бюджетів та залучені кошти.

Одним з факторів, що впливають на якість та доступність надання медичної допомоги населенню, є рівень забезпеченості кваліфікованими кадрами. Забезпеченість медичними кадрами в області у 2006 р. залишилась практично на рівні 2005 р. і становить 185,8 на 10 тис. населення. На сьогодні працюють без лікарів 18 сільських лікарських амбулаторій, 21 ФАП та ФП не укомплектовано медичними працівниками.

Найбільш важливим завданням для області протягом року було реформування системи охорони здоров'я матері та дитини. Поступово в області створюються сучасні умови для надання високоякісної медичної допомоги матерям і дітям. Протягом року за рахунок бюджетних видатків закуплено сучасне обладнання на суму – біля 1,5 млн. грн. За кошти державного бюджету отримано медичне обладнання для дитячих медичних закладів області більш ніж на 980 тис. грн. Відкрито стаціонар для надання медичної допомоги вагітним, роділлям та новонародженим ІІІ рівня на базі пологового будинку № 5 м. Запоріжжя. За кошти обласного та міського бюджетів для нього було закуплено новітнє обладнання, яке допоможе виходити новонароджених навіть вагою від 500 грамів. Проведена також і реконструкція палат сумісного перебування матері та дитини, збільшилась кількість сучасних індивідуальних пологових залів, де разом з роділлею може знаходитись чоловік чи інша близька людина. Для відділення анестезіології та інтенсивної терапії територіального медичного об'єднання „ Бердянська міська дитяча лікарня та пологовий будинок” за підтримки депутатів міської ради придбано інкубатор для виходження глибоко недоношених новонароджених. За рахунок коштів місцевих бюджетів проведено ремонт та оснащення пологових відділень у Василівській, Веселівській, Мелітопольській та інших ЦРЛ. З 2007 р. у нашій області втілюється міжнародний проект USAID «Здоров'я матері та дитини».

Завдяки удосконаленню системи медико-генетичної допомоги населенню на 39% знизився показник смертності дітей до року від вродженої та спадкової патології. На жаль, для значного покращення оснащення сучасним медичним обладнанням дитячих закладів та пологових будинків і відділень зроблено ще мало.

У 2006 р., вперше в нашій області, не зареєстровано випадків материнської смертності. Це результат спільної ефективної співпраці органів та закладів охорони здоров'я на всіх рівнях та співробітників кафедр акушерства, гінекології та репродуктивної медицини ЗГМУ і анестезіології та інтенсивної терапії ЗМАПО, виїзної акушерсько–реанімаційної бригади консультативної допомоги та інтенсивної терапії санітарної авіації обласної клінічної лікарні.

Пріоритетом державної ваги є питання реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, особливо для жителів сільської місцевості. Кількість населення в області, яке обслуговується медичними закладами загальної практики /сімейної медицини з кожним роком збільшується. Таку медичну допомогу на сьогоднішній день мають змогу отримати майже 40 відсотків сільського населення. На сьогодні в області функціонує 80 медичних закладів зі 149 дільницями, які працюють за цим принципом, 70 з них - у сільській місцевості. Краще вирішують це питання у Михайлівському, Оріхівському, Веселівському, Запорізькому районах. У Михайлівському районі, який першим у 2001р. розпочав реорганізацію мережі, більш ніж на 10% зменшилась загальна кількість викликів швидкої медичної допомоги. Питома вага хворих із новоутвореннями, виявленими під час проведення профілактичних оглядів, збільшилась з 18,4% у 2001 р. до 34,1% у 2006 р. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.07.2006 № 421-р схвалена концепція Державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2010 року». Готується Закон України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 26-р регіонам дано завдання розробити до 1 червня 2007 р. програми формування мережі амбулаторій на засадах сімейної медицини.

Напруженою залишається в області ситуація щодо захворюваності на соціально-небезпечні хвороби. Разом з тим, захворюваність туберкульозом у 2006 р. у порівнянні з 2005 р. зменшилась на 3,8%. Показник занедбаних форм туберкульозу теж зменшився. Однак захворюваність серед підлітків збільшилась майже у 1,5 рази.

Рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію у 2006 р., у порівнянні з 2005 р., збільшився з 21,64 до 23,38 на 100 тис. населення. Залишається стабільно високий показник розповсюдження наркопатології серед дітей та підлітків.

Загальна інфекційна та паразитарна захворюваність в області протягом останніх 5 років набула тенденції до зниження. Захворюваність на вірусний гепатит В знизилась з 13,4 на 100 тис. населення в 2005р. до 9,9 у 2006р., захворюваність на вірусний гепатит А - з 30,1 у 2005 році - до 8,6 в 2006 р.В 2006 р., у порівнянні з 2005 р., зросла захворюваність на цукровий діабет ( з 19,57 до 23,6 на 10 тис. населення, Укр. 2005 р.– 21,5). В минулому році збільшився показник виявлення артеріальної гіпертензії з 120,95 у 2005 р. до 157,59 в 2006 р., (Укр. 2005р. – 258,60). року.

На сьогодні у Верховній Раді зареєстрован о проект Закону України “Про фінансування охорони здоров'я та медичне страхування”. Наразі він у стадії обговорення. Медична громадськість області сподівається, що у 2007 році він буде нарешті прийнятий.

У 2007р. управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації буде приділяти головну увагу поліпшенню укомплектованості лікувально-профілактичних закладів кваліфікованими медичними кадрами, в першу чергу закладів первинної медико-санітарної допомоги, зміцненню матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я області та впровадженню сучасних технологій діагностики, лікування і профілактики захворювань. Планується продовжити роботу щодо переоснащення пологових будинків та відділень сучасною медичною технікою. Основні зусилля будуть спрямовані на профілактику туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії, хвороб системи кровообігу, онкологічних та інших захворювань, формування засад здорового способу життя. В лютому планується прийняття обласної програми лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань. Готується Закон України “Про Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007-2016 роки”. На державному рівні сьогодні прийнята програма “Дитяча онкологія” на 2006-2010 роки. Найближчим часом буде розроблено та затверджено відповідну регіональну програму.

За високі досягнення у наданні меддопомоги та профілактиці захворювань за підсумками діяльності ЛПЗ області у 2006р. Почесними грамотами управління охорони здоров'я облдержадміністрації нагороджені кращі колективи - Запорізької ЦРЛ (1місце), Василівської ЦРЛ (2-е місце), Оріхівської ЦРЛ (3-е місце), управління охорони здоров'я Запорізької міськради (1 місце серед міст обласного підпорядкування).

 

Прес-центр управління охорони здоров 'я

 

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ