Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області дітей з окупованих територій учать жити разом

22 березня 2016 - 15:02

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації представили заходи щодо реалізації програми з розвитку життєвих навичок та психосоціальної допомоги дітям у Східних та Центральних областях України, яка впроваджується з листопада 2015 року в рамках нового проекту «Діти миру». Проект реалізується в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

За словами заступника начальника управління Департаменту освіти і науки ОДА Валентини Хіврич, у Запорізькій області створюються належні та комфортні умови для навчання дітей з окупованих територій. Наразі проектом охоплено близько 2,5 тисячі підлітків шкільного віку та 750 дітей дошкільного віку. А 1,5 року тому кількість таких дітей була значно більшою.

- Наша мета – зробити так, щоб дітям та їх батькам було комфортно на запорізькій землі, щоб діти могли навчатися та здобувати освіту в належних умовах. Нам допомагають міжнародні організації, які докладають для цього чимало зусиль, - зазначила Валентина Хіврич.

Представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Олена Сакович вважає, що необхідно більше уваги приділяти підтримці та адаптації учнів.

- Дітям необхідно допомагати протидіяти агресії, вчити мирно спілкуватися, приймати іншу точку зору. ЮНІСЕФ сприяє фінансовій і технічній підтримці цього проекту. Діти під час конфлікту страждають найбільше, вони просто не знають, де шукати допомогу та підтримку. Учням потрібна допомога психологів та вчителів, бо саме в школі діти проводять більше часу, - зазначила Олена Сакович.

Як повідомила Валентина Хіврич, в області 150 загальноосвітніх шкіл та 120 дошкільних закладів реалізують проект «Вчимося жити разом». Наразі 400 вчителів уже залучено до проекту, вони пройшли спеціальне навчання, а планується підготувати вдвічі більше, до того ж у планах - долучити вищі заклади освіти.

- Ця методика дозволяє зменшити рівень травми в дитячих колективах, налагодити атмосферу в навчальному закладі, допомогти адаптуватися та освоїтися учням у нових умовах, - підкреслила посадовець.

Довідково: Європейський Союз (ЄС) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з листопада 2015 року розпочали новий проект «Діти миру», метою якого є надання психосоціальної допомоги дітям на сході України та забезпечення їх участі в освітніх програмах.  Його складовою є проект «Вчимося жити разом», який реалізується у двох напрямах: формування у школярів життєвих навичок, що сприятимуть позитивній адаптації, та надання психосоціальної допомоги дітям, підліткам та родинам, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні. Виконавцями проекту є Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» та Національний університет «Києво-Могилянська академія».

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області