Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Бюджетні розрахунки та практичні рекомендації Запорізького Офісу реформ допомагають приазовцям на шляху до створення громад

7 квітня 2016 - 14:41

6 квітня в Приазовському районі висадився десант фахівців з питань підтримки і впровадження децентралізації. Зробивши детальні розрахунки і беззаперечні докази спроможності майбутніх громад, створення яких передбачено Перспективним планом формування території громад Запорізької області, консультант з бюджетних питань Офісу з підтримки впровадження децентралізаційної реформи у Запорізькій області Олександра Оляніна представила учасникам семінару-наради фінансові переваги для майбутніх ОТГ. У розрахунках, зроблених регіональним Офісом реформ в співпраці із фахівцями районного фінансового управління, враховувалась, в першу чергу, інфраструктура району. Зокрема, кількість шкіл, дитячих садочків, ФАПів і розміру субвенцій, які виділяються на їхнє утримання.

Згідно Перспективного плану, на території Приазовського району передбачено створення 4-х об’єднаних тергромад: Приазовської і Нововасилівської селищних ОТГ та Олександрівсткої та Ботіївської сільських ОТГ. Проте представники територій активно виступають за створення не 4-х, а 8-ми об’єднаних територіальних громад. Головний аргумент приазовців – велика протяжність району і вкрай незадовільний стан дорожнього покриття. На думку керівників більшості сільрад, збільшення кількості громад дозволить вирішити низку логістичних та транспортних проблем.

Для пошуку компромісу представники Офісу реформ запропонували провести додаткові розрахунки та спільне обговорення питання майбутньої конфігурації громад Приазовського району.

Аргументи «за» об’єднання, яких навела консультант з правових питань-координатор Офісу реформ у Запорізькій області Маргарита Трипольська, базуючись на ефективності реформи та можливості громад отримувати допомогу від донорів, стали додатковим стимулом прискорити впровадження децентралізації на території Приазовського району.

Позитивно була сприйнята інформація директора Запорізького регіонального відділення АМУ Ігоря Бірюкова про надання 97 млн. євро від Євросоюзу на реалізацію децентралізаційної реформи в регіонах України.   

Свою допомогу приазовцям в питаннях об’єднання в громади запропонував голова постійної депутатської комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької облради Дмитро Майстро та радник голови Запорізької облради Олег Мних.

За словами останнього, громади повинні використати шанс об’єднатися добровільно, а не чекати 2017-го року, коли питання об’єднання буде вирішуватись на рівні держави.

Під час семінару-наради перед представниками сільських та селищних рад Приазовського району виступила заступник голови - керівник апарату (стажування) Запорізької ОДА Зінаїда Бойко, яка також закликала приазовців до об’єднання заради змін на краще та проведення інормаційно-роз’яснювальної роботи з мешканцями територій району. 

Свою всебічну підтримку та стимулювання ініціативи в справі впровадження децентралізаційної реформи мешканцям Приазовського району пообіцяв виконуючий обов’язки голови Запорізької ОДА Костянтин Бриль. При цьому мова йшла не тільки про методичну та організаційну допомогу, а про фінансові вливання в інфраструктурні проекти громад. Костянтин Бриль нагадав, що коригування бюджету області відбудуться в серпні. Отже, часу на роздуми у приазовців не так вже й багато. 

Взявши до уваги всі аргументи, голови органів місцевого самоврядування Приазовського району і фахівці з питань децентралізації Офісу реформ, облдержадміністрації, облради та АМУ прийняли рішення детальніше обговорити структуру майбутніх громад і доцільність внесення змін в Перспективний план формування територій громад Запорізької області на засіданнях районної робочої групи з питань децентралізації.  

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна