Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

В Запорізькому районі планують створити об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у с. Біленьке

14 квітня 2016 - 12:47

Мешканці Запорізького району Запорізької області оцінили переваги децентралізації повноважень і фінансових ресурсів і вирішили розпочати процес об’єднання в громаду. Регіональні консультанти Офісу реформ спільно з представниками обласної державної адміністрації,на запрошення Мар'ївської сільської радипровели консультаційну зустріч з активом Лисогірської, Мар'ївської, Біленьківської сільських рад Запорізького району.

Враховуючи, що ця громада претендує на звання першої в районі, експерти взялися роз’яснити активу району основні аспекти законодавства щодо об’єднання територіальних громад, функціонування та подальшого розвитку територій після об’єднання. Регіональні консультанти Офісу поінформували про переваги та перспективи, які отримає громада у разі ініціювання процедури об’єднання та надали методичні рекомендацій з питань формування бюджетів майбутньої громади.

Про етапи та юридичні аспекти, які мають проводитьсь ініціаторами об’єднання громади, розповіла регіональний консультант з правових питань, координатор Офісу Маргарита Трипольська. Більш детально зупинилась на строках підготовки проектів рішень та доцільності проведення процедури об’єднання. За словами Маргарити Трипольської, на сьогоднішній день Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» містить більш спрощені механізми об’єднання та припинення рад територіальних громад, які об’єднуються.

Регіональний консультант з питань бюджету Олександра Оляніна окреслила фінансово-економічні розрахунки майбутньої громади та надала консультації щодо утримання закладів соціальної сфери за рахунок освітньої та медичної субвенції.

Згідно з Перспективним планом формування територій громад Запорізької області,Лисогірська, Мар'ївська, Біленьківська та Розумівська  сільські ради увійшли до Розумівської сільської територіальної громади с центром у с.Розумівка, але ініціативні групи у складі депутатів сільських рад та представники цих територій наголошують на переміщенні адміністративного центру у с.Біленьке.З такою пропозицією вони звернулись до учасників зібрання.

Відповідне звернення планується направити на розгляд до районної робочої групи з підтримки впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізького району.

Мар'ївці мають активну позицію щодо проведення реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади та планують згуртувати представників всіх територій району до об’єднання.

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»