Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

У славетному «томатному» краї області експерти розвіювали міфи щодо реформи децентралізації та переваги об’єднання територіальних громад

25 квітня 2016 - 10:49

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо висвітлення реформи адміністративно-територіального устрою та децентралізації влади 19 квітня у місті Кам'янка-Дніпровська відбулась консультаційна зустріч з головами та активом Кам'янсько-Дніпровської міської ради, Великознам'янської, Водянської, Дніпровської, Заповітненської, Нововодянської, Новодніпровської, Благовіщенської та Іванівської сільських рад Кам'янсько-Дніпровського району.

Про актуальність об’єднання у спроможні територіальні громади та про стан справ у громадах, які вже пройшли процедуру об’єднання  розповіла у своєму виступі заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко. На сьогодні 6 громад області функціонують та мають значні преференції від держави у вигляді субвенції 46 млн.грн. на розвиток соціальної інфраструктури та фінансові стимули від обласної влади, а це 5 млн.грн. - зазначила посадовець.

Аргументи «за» об’єднання, навела консультант з правових питань-координатор Офісу реформ у Запорізькій області Маргарита Трипольська, базуючись на ефективності реформи та можливості громад отримувати допомогу від донорів, що стане додатковим стимулом прискорити впровадження децентралізації на території Кам'янсько-Дніпровського району.

Під час виступу експерт презентувала концепцію Міністерства охорони здоров’я у співпраці з Мінфіном та Мінрегіоном України щодо функціонування закладів охорони здоров’я на території вже об’єднаних територіальних громад. Зокрема поінформувала, що на сьогодні вже узгоджені питання щодо передачі повноважень з надання послуг первинної ланки медицини на базовому рівні – на рівні об’єднаних територіальних громад. За інформацією Міністерства пропонується три форми організації надання первинної медичної допомоги (ПМД) на рівні громад. У великих громадах передбачається створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Для малих громад пропонується укладення договорів з ЦПМСД сусідніх громад в рамках міжмуніципального співробітництва. Третя форма - організація надання ПМД лікарями загальної практики – сімейними лікарями, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці та можуть перебувати з ЦПМСД у цивільно-правових відносинах.

Зупинилась на гострих питання користування землями поза межами населених пунктів, розповіла  про проект Закону №4355, який вже прийняли в першому читанні у Верховній раді України   «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель».

Більш детально зупинилась на фінансових розрахунках регіональний консультант Офісу з питань бюджету Олександра Оляніна.

Заздалегідь було проведено розрахунки фінансової спроможності тергромад району. Експерт представила учасникам зустрічі фінансові переваги для майбутніх ОТГ. До розрахунків, зроблених регіональним Офісом реформ в співпраці із фахівцями районного фінансового управління, враховувалась, в першу чергу, інфраструктура району, зокрема, кількість шкіл, дитячих садочків, ФАПів і розміру субвенцій, які виділяються на їхнє утримання.

Про співпрацю з міжнародними донорськими організаціями, які на сьогодні активно допомагають об’єднаним територіальним громадам презентував у своєму виступі радник голови облдержадміністрації з питань децентралізації, Олександр Свистун. Ознайомитись з переліком цих організацій можна за посиланням: http://auc.org.ua/sites/default/files/dd_1.pdf

Болючим для усіх присутніх було питання щодо конфігурації об’єднання  громад, які не пройшли процедуру узгодження на рівні Кабінету Міністрів України, оскільки Мінрегіоном України у березні місяці підготовлено проект розпорядження КМУ  про виключення з перспективного плану формування територій громад Запорізької області трьох територіальних громад Кам'янсько-Дніпровського району, а саме: Велікознамянскую сільську, Водянського сільську, Кам'янсько-Дніпровську міську територіальні громади. Це обумовлено тим, що зазначені громади не об'єднуються з іншими громадами, що суперечить вимогам Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Також не будуть виходити на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, як це передбачено реформою – про це поінформував у своєму виступі начальник Управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації  Олександр Билим.

Довідково: до Перспективного плану формування територій громад Запорізької області в Кам'янсько-Дніпровському районі передбачено формування п'яти територіальних громад (Велікознамянская сільська, Водянського сільська, Дніпровська сільська, Новоднепровськая сільська, Кам'янсько-Дніпровська міська).

У той же час потрібно відзначити, що в Кам'янсько-Дніпровському районі розпочато процес добровільного об'єднання.

Так, Благовіщенська сільська рада ініціювала добровільне об'єднання з Новодніпровскою та Івановскою сільськими радами в Благовіщенську сільську територіальну громаду. Планується, що адміністративним центром громади стане с. Благовіщенка. Але, таке об'єднання, вимагає внесення змін до перспективного плану в частині зміни адміністративного центру і назви територіальної громади.

Більшість присутніх голів сільських рад району негативно відносяться до реформи і взагалі об’єднання, чинять супротив, але регіональні консультанти Офісу вийшли з пропозицією провести в першу чергу роботу з жителями громади, почути їх думки і дослухатись до кожного.

Підсумовуючи зустріч присутні домовились, що будуть вивчати пропозиції щодо об’єднання, ще раз проведуть розрахунки та будуть вносити корективи до перспективного плану формування територій громад району на розгляд районної робочої групи.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств