Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Польський досвід єднання сільських громад вивчали представники новостворених громад Запорізької області

27 травня 2016 - 10:32

З 15 по 21 травня делегація представників від Берестівської сільської, Чапаєвської сільської та Веселівської селищної об’єднаних територіальних громад відвідали Сілезьке воєводство Республіки Польща. Переймали досвід роботи сусідів та побували з начальним візитом у сільських та міських гмінах Глівіце, Котовіце, Істебна, Лазиська Гурне, Коняково, Тошек, Гєралтовіце, Сосьніцовіце. Навчальна поїздка була організована в рамках співробітництва з польсько-канадською програмою, яку реалізує Фундація Лідери Змін та Програма Study Tours to Poland.

Уперше деякі громади Польщі об’єднували ще в 1976 році - примусово, не давши їм при цьому ні власності, ні повноважень. А з 27 липня 1990 року тамтешні міські та сільські громади (гміни) стали окремими юридичними одиницями, їх самостійність відтепер гарантувала Конституція, також відбулась передача з державної в їхню власність усього майна, розташовуваного на територіях гмін. Становлення польської системи самоврядування, яку називають найуспішнішою в Європі, не обійшлося без так званого укрупнення, тобто об’єднання адміністративно-територіальних одиниць базового рівня у більш потужні та самодостатні самоврядні утворення. Так, невеликі сільські гміни об’єднувались між собою або приєднувались до сусідніх міст.

Під час відвідувань запорожці мали змогу дізнатись як відбувався  процес адміністративно-територіальної реформи, як створювались гміни, з якими проблемами стикались і як в подальшому господарювали. Наші представники отримали неоціненний досвід про вигоди, які отримали гміни при о єднанні та побачили в дії польське самоврядування.

Про аспекти об’єднання громад у Польщі представникам делегації докладно розповіли міський голова міста Глівіце - Зигмунт Франкевіч, голова Лазиськ Гурних Александр Вира, лісничий Пьотр Кульчина та інші. На сьогодні рада гміни має право встановлювати рівень деяких податків; що надходження до бюджету гміни складають податки (на нерухомість, виробництво, ріллю та ліс, доходи фізичних осіб тощо), також дотації з держбюджету на здійснення делегованих державою повноважень (освіту, соціальний захист, реєстрацію та видачу паспортів) та грантові кошти (левова частка - з джерел Євросоюзу). Уряд Польщі може ліквідувати гміну або ухвалити рішення про об’єднання гмін, якщо гміна не в змозі себе утримувати.

Програмою навчального візиту було передбачено ознайомлення з  роботою законодавчої та виконавчої гілок місцевого самоврядування - ради гміни та уряду гміни (виконкому) та ряду мальовничих міст, зокрема фермерського господарства солецтво Коняков, де господар пан Пьотр Кохут ознайомив з селянськими традиціями випасання овець та приготуванням сиру.

Під час цього навчального візиту члени делегації не лише роздивлялись та розпитували, а й радилися з польськими партнерами про те, які проекти (спільне комунальне підприємство, розвиток сільського туризму, ремонт доріг) можна буде втілити разом.  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни