Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Польський досвід єднання сільських громад вивчали представники новостворених громад Запорізької області

27 травня 2016 - 10:32

З 15 по 21 травня делегація представників від Берестівської сільської, Чапаєвської сільської та Веселівської селищної об’єднаних територіальних громад відвідали Сілезьке воєводство Республіки Польща. Переймали досвід роботи сусідів та побували з начальним візитом у сільських та міських гмінах Глівіце, Котовіце, Істебна, Лазиська Гурне, Коняково, Тошек, Гєралтовіце, Сосьніцовіце. Навчальна поїздка була організована в рамках співробітництва з польсько-канадською програмою, яку реалізує Фундація Лідери Змін та Програма Study Tours to Poland.

Уперше деякі громади Польщі об’єднували ще в 1976 році - примусово, не давши їм при цьому ні власності, ні повноважень. А з 27 липня 1990 року тамтешні міські та сільські громади (гміни) стали окремими юридичними одиницями, їх самостійність відтепер гарантувала Конституція, також відбулась передача з державної в їхню власність усього майна, розташовуваного на територіях гмін. Становлення польської системи самоврядування, яку називають найуспішнішою в Європі, не обійшлося без так званого укрупнення, тобто об’єднання адміністративно-територіальних одиниць базового рівня у більш потужні та самодостатні самоврядні утворення. Так, невеликі сільські гміни об’єднувались між собою або приєднувались до сусідніх міст.

Під час відвідувань запорожці мали змогу дізнатись як відбувався  процес адміністративно-територіальної реформи, як створювались гміни, з якими проблемами стикались і як в подальшому господарювали. Наші представники отримали неоціненний досвід про вигоди, які отримали гміни при о єднанні та побачили в дії польське самоврядування.

Про аспекти об’єднання громад у Польщі представникам делегації докладно розповіли міський голова міста Глівіце - Зигмунт Франкевіч, голова Лазиськ Гурних Александр Вира, лісничий Пьотр Кульчина та інші. На сьогодні рада гміни має право встановлювати рівень деяких податків; що надходження до бюджету гміни складають податки (на нерухомість, виробництво, ріллю та ліс, доходи фізичних осіб тощо), також дотації з держбюджету на здійснення делегованих державою повноважень (освіту, соціальний захист, реєстрацію та видачу паспортів) та грантові кошти (левова частка - з джерел Євросоюзу). Уряд Польщі може ліквідувати гміну або ухвалити рішення про об’єднання гмін, якщо гміна не в змозі себе утримувати.

Програмою навчального візиту було передбачено ознайомлення з  роботою законодавчої та виконавчої гілок місцевого самоврядування - ради гміни та уряду гміни (виконкому) та ряду мальовничих міст, зокрема фермерського господарства солецтво Коняков, де господар пан Пьотр Кохут ознайомив з селянськими традиціями випасання овець та приготуванням сиру.

Під час цього навчального візиту члени делегації не лише роздивлялись та розпитували, а й радилися з польськими партнерами про те, які проекти (спільне комунальне підприємство, розвиток сільського туризму, ремонт доріг) можна буде втілити разом.  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць