Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії планують зібрати 2,4 мільйона тонн зерна нового врожаю

18 травня 2017 - 08:55

Запорізькі аграрії планують зібрати  2,4 мільйона тонн зерна нового врожаю

Під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області, яке провів голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, було розглянуто хід весняно-польових робіт в області та проведення операції «Врожай-2017».

Як зазначив у своїй доповіді директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Фіоктістов, у 2016/2017 роках аграрії області запланували провести сівбу сільськогосподарських культур на площі 1593,9 тис. га. З осені 2016 року посіяно озимі зернові на площі 665,8 тис. га та ріпак - на 29,4 тис. га. На сьогодні 39% посівів озимих зернових перебувають у доброму та 51% у задовільному стані, 9,9% - у слабкому і зрідженому. Посіви озимих, що загинули, становлять 0,1%  від посівних площ.

У весняно-літній період прогноз посівів ярих культур становить 876,5 тис. га. За станом на 15 травня посіяно всіх ярих культур на 689,9 тис. га або 79% до плану. Кукурудзу на зерно посіяно на площі 29,7 тис. га (64% до прогнозу), соняшник - на  394,4 тис. га або 78%,. сою - на 13,5 тис. га або 96%; картоплю посаджено на 22,0 тис. га (77%), овочі - на 16,5 тис. га (58% до прогнозу). Вадим Фіоктістов  запевнив, що запорізькі аграрії зроблять усе від них залежне для отримання запланованого врожаю в обсязі 2,4 млн. тонн зерна.

Зі свого боку, Костянтин Бриль звернув увагу аграріїв на те, що отримання високих урожаїв сільськогосподарських культур в області можливе завдяки своєчасному завершенню сівби, внесенню мінеральних добрив та ефективному застосуванню хімічних засобів захисту рослин. Особливу увагу очільник регіону приділив наявності ефективного зрошуваного землеробства.

За даними Департаменту агропромислового розвитку ОДА, в Запорізькій області налічується 240 тис. га зрошуваних земель, які розташовані в 16 районах. Однак щороку поливається лише 46 тис. га сільгоспугідь або 20 % від загальної зрошуваної площі. Решта поливних земель не використовується повноцінно, бо на відновлення систем зрошення необхідні великі капіталовкладення. За 2014-2016 рр. за площею политих земель область посідає друге місце після Херсонської. Наявне крапельне зрошення в області на площі 2,9 тис. га. Кількість водокористувачів у 2016 році склала 457 од., із них у держсистемі – 136 од.

За рахунок коштів сільгоспвиробників у 2016 році відновлено  полив та впроваджено крапельне зрошення на площі 1 тис. га, фактично виконано робіт на суму 13 млн. грн. Найбільший показник поливу фізичної площі – у Якимівському районі (16,2 тис. га),  Мелітопольському районі – 13 тис. га.  Найвищий відсоток використання зрошувальних земель - у Мелітопольському районі – 58% (один з найкращих в Україні показників по використанню поливних земель), Якимівському – 32%, Токмацькому – 29%, Великобілозерському – 24%.

Загалом у Запорозькій області обліковується 240,7 тис. га зрошуваних земель, у тому числі: 86,8 тис. га (36%) знаходиться у комунальній власності; 56,3 тис. га (23%) - на балансі приватних фермерських та колективних підприємств;  26,3 тис. га (11%) - у державній власності; 71,3 тис. га (30%) - безгосподарських меліоративних систем, які підлягають передачі у спільну власність територіальних громад. Нині розпочато роботу з проведення інвентаризації безгосподарських меліоративних систем, які будуть передаватись у власність  громад.

Також учасники колегії приділили увагу продовженню заходу «Врожай» у 2017 році. Як підкреслив Костянтин Бриль, результати минулорічного заходу  - вражаючі.

- За даними ГУ ДФС у Запорізькій області, додатково задекларований «одноосібниками»  прибуток на 50 мільйонів гривень більший, ніж у попередні роки. Це є конкретним економічним ефектом. Тож у поточному році захід «Урожай» буде продовжено. Прошу голів райдержадміністрацій провести звірку з органами ДФС, аби всі податки пішли до бюджетів громад, а не в чиїсь кишені. Також прошу правоохоронців звернути увагу, що всі порушення, виявлені під час  заходу «Врожай», мають отримати реальну оцінку в правовому полі, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону нагадав, що основними завданнями «Врожаю-2017» є: проведення моніторингу, аналізу та обстеження використання товаровиробниками земель сільськогосподарського призначення, реалізації виробленої ними продукції, використання найманих працівників, сплати податків і зборів, справедливої орендної плати тощо. Загалом захід «Урожай» спрямований на створення єдиної і актуальної бази даних використання земель сільгосппризначення.

Наразі обласною робочою групою визначено етапи та план проведення заходу «Врожай-2017», а також затверджено форми моніторингу та основні завдання. Протокольне доручення буде направлено місцевим робочим групам.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії