Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На ланах області триває збиральна кампанія ранніх зернових

27 червня 2018 - 14:14

Упродовж другої декади червня на території області внаслідок впливу Азорського антициклону спостерігалась жарка суха погода. При максимальній температурі повітря по всій території 30-36ºС поверхня ґрунту нагрівалась до 61-67ºС, а на глибині 10 см підвищувалась до критичних для рослинності меж - 25ºС і вище. Кількість опадів за декаду не перевищувала 0.1-3мм, що відповідає 13% від декадної норми.

Довготривалий бездощовий період, відсутність опадів, низька відносна вологість повітря та наявність суховійних явищ створювали критичні умови для завершення вегетації ранніх хлібів та росту і розвитку пізніх сільгоспкультур.

Так, ґрунтова засуха негативно вплинула на розвиток та урожайність ярого ячменю. Внаслідок жаркої погоди та дефіциту корисної вологи у ґрунті на посівах ярого ячменю відбувалось поширення площ з передчасним пожовтінням листків нижнього ярусу у рослин. Стан цих посівів незадовільний.

За тих же умов, дозрівання зерна озимої пшениці спостерігалось на 1.5-3 тижні раніше звичайних строків.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, на посівах ярого ячменя спостерігалась молочна та повна стиглість зерна. Середня висота рослин на кінець декади становила 45-59см. На посівах кукурудзи тривало листоутворення. На кінець декади спостерігалась поява 13-15 листків. Середня висота рослин становила 68-90 см. На посівах соняшника тривала поява суцвіть, а на окремих ділянках майже на місяць раніше звичайних строків, почалося цвітіння. Через засуху на окремих ділянках посіви сформувались низькорослі – лише 48-49см, на кращих посівах – 86-102см.

Наразі в області повним ходом триває збиральна компанія ранніх зернових, зернобобових та технічних культур. У поточному році по всіх категоріях господарств області належить зібрати ранні зернові на площі майже 862 тис. га, з них: озимих зернових – 678,3 тис. га, в тому числі: пшениці - 634,8 тис. га, ячменю - 42,8 тис. га, ранніх ярих зернових і зернобобових - 183,3 тис. га. Крім цього належить зібрати 40,8 тис. га озимого і ярого ріпаку.

Станом на 26.06.2018 скошено та обмолочено 86,1 тис. га (8% від запланованого) ранніх зернових та зернобобових культур, валовий збір склав 159,8 тис. тонн при урожайності 24,2 ц/га. В тому числі озиму пшеницю зібрано на площі майже 34 тис. га, валовий збір склав 87,4 тис. тонн при урожайності 25,7ц/га. Найвищу врожайність пшениці отримали підприємства  Великобілозерського (34,8 ц/га), Приморського (31,5 ц/га) та Запорізького (31,3 ц/га) районів.

Сільгосппідприємствами Василівського (90%), Великобілозерського (93%) та Веселівського(87%) районів області завершується збирання озимого ячменю. На звітну дату найвищу урожайність озимого ячменю отримали у Великобілозерському районі, а саме 43,1 ц/га та у Якимівському - 41,8 ц/га.

Озимий ячмінь по області скошено та обмолочено на площі 21,8 тис. га або 51% від запланованого, валовий збір склав 57,9 тис. тонн. Посіви гороху обмолочено на площі 10,2 тис. га або 16% від запланованого, валовий збір клав 14,1 тонн. Крім того зібрано озимого ріпаку на площі 5,3 тис. га або 16% від запланованого, валовий збір склав 9,7 тис. тонн.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни