Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Мелітополі Міжнародний день корінних народів світу відзначили форумом

9 серпня 2018 - 16:33

У Мелітопольському караїмському культурному центрі «Кале» відбувся соціально-культурний форум «Три народи - один корінь», присвячений Міжнародному дню корінних народів світу. Мається на увазі кримські татари, караїми та кримчаки - корінні народи Криму.

Модератором заходу стала заступник голови Мелітопольського національно- культурного караїмського товариства «Джамаат» Олена Арабаджи. У рамках форуму виступили представник Президента України в АР Крим Борис Бабін, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, Мелітопольський міський голова Сергій Мінько, представники Меджлісу кримськотатарського народу, керівники громадських організацій національних товариств  Запоріжжя та Мелітополя.

Як зазначив представник Президента України в Криму Борис Бабін,  кримські татари, караїми та представники інших корінних народів Євразії  в Криму ще років за десять до окупації проводили в цей день заходи в Ялті, Євпаторії, Судаку. Це не просто день, коли потрібно згадувати про обов'язки суспільства і держави перед корінними народами. В ООН, наприклад, представники кримських татар активно працювали над документами, що допомагали захищати права корінних народів. Зокрема, це Декларація прав корінних народів 2007 року.

- Міжнародний день корінних народів - це не нав'язаний кимось день, це український день, тому що Україна - батьківщина корінних народів, - наголосив Борис Бабін.

- Деякі країни намагаються використати у гібридній війні національні меншини, проте ці спроби приречені на поразку. Адже в Запорізькій області мирно проживають представники понад 130 національностей, які плідно співпрацюють між собою та з органами державної влади, - зазначив Владислав Мороко.

У рамках заходу було презентувано навчальний посібник з вивчення караїмської мови. Для учасників та гостей форуму відбувся концерт за участю колективів «Гузель Кирим» та «Джамаат». Усі бажаючі мали змогу продегустувати страви  кримськотатарської  і караїмської кухні.

Довідково. За ініціативи ООН Міжнародний день корінних народів світу відзначається з 1994 року. Сьогодні в 90 країнах світу проживають 370 млн. представників корінних народів. Вони представляють 5 тисяч  культур і 7 тисяч мов.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни