Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробляє шляхи забезпечення громадян цифровим покриттям

5 жовтня 2018 - 13:15

У Запоріжжі з робочою поїздкою перебуває заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Валентин Коваль. Разом із представником Нацради у Запорізькій області Володимиром Кучугурним посадовець провів робочу зустріч з керівниками регіональних електронних засобів масової інформації.

- Сьогодні ми спільно обговоримо нагальні питання й шукатимемо шляхи розв’язання  проблем, які виникають у роботі й мовленні телевізійних і радіо- ліцензіатів області. Більше місяця минуло з моменту переходу на цифрове мовлення, і я розумію занепокоєння людей. Тому намагатимусь більше відповідати на поставлені запитання, - зазначив Валентин Коваль.

Головним питанням зустрічі став перехід на цифрове мовлення. Заступник директора Запорізького обласного контактного центру Федір Лихасенко повідомив, що на гарячу лінію постійно надходять повідомлення з різних районів області, що стосуються переходу на цифрове мовлення. За останній час працівники контактного центру зафіксували 273 звернення від жителів області, а також є інформація щодо 45 звернень на урядову гарячу лінію.

Володимир Кучугурний окреслив головні проблеми, що пов’язані з переходом на «цифру».

- Приміром, у Розівському і Більмацьму районах антени налаштовані у бік Донецької області, тому у жителів цих сіл транслюється більше 20 проросійських каналів у вільному доступі. Схожа ситуація в Приморському та Приазовському районах, там також частково немає Т2, тому місцеві жителі в аналоговому і цифровому сигналі по телебаченню дивляться кримські та російські канали. Місто Токмак та Великобілозерський район географічно розташовані у низині, тому там також відсутнє покриття. І останнє, у Кам’янсько-Дніпровському районі сигнал не ретранслює запорізькі канали, - повідомив Володимир Кучугурний.

Представник Нацради Валентин Коваль окреслив можливі варіанти розв’язання  цих проблем, але чіткого алгоритму дій поки що немає. Для присутніх представників засобів масової інформації важливим також було питання, пов’язане з мовними квотами. Нагадаємо, рік тому набув чинності закон про мовні квоти на телебаченні та радіо. До 13 жовтня 2018 року на території України діяв перехідний період, тобто передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховувалися до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Повноцінно норми закону регламентують 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих, а також 75% використання державної мови для програм новин на ТБ. За невиконання мовних квот для мовників передбачений штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. На всі запитання запорізьких телерадіожурналістів Валентин Коваль надав вичерпні відповіді.

У ході зустрічі також відбулося нагородження. Валентин Коваль вручив грамоти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України за вагомий внесок у розбудову телерадіоінформаційного простору Запорізької області журналістам та редакторам з м. Бердянськ, Мелітополь, а також телеканалів «Алекс», «ТВ5» та Запорізької філії Національного суспільного телебачення України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»