Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформа децентралізації виходить на рівень зміни адміністративно-територіального устрою

11 січня 2019 - 14:36

Подальші кроки впровадження реформи децентралізації, пріоритети діяльності та співпраця різних організацій, які працюють у цьому напрямку, обговорили учасники «круглого столу», що відбувся у Запорізькому центрі розвитку місцевого самоврядування.

Начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим наголосив, що позитивні результати впровадження реформи залежать від співпраці всіх учасників процесу - влади, громадськості, фондів, асоціацій.

- Варто розуміти, що реформа, під час якої не виникає жодних проблем, - це не реформа, а імітація. Тому треба звертати увагу саме на ті питання, які потребують вирішення. Запорізька облдержадміністрація на поточний рік визначила для себе пріоритет -  зміна регіонального устрою на субрегіональному рівні. Для цього створено комісію,  вже відбулось перше засідання. До 20 січня її члени будуть вивчати документацію і питання реформування районів буде винесено на обговорення. Також облдержадміністрація не залишає поза увагою і роботу з об'єднання громад, але вже враховуючи помилки: створені ОТГ мають бути насамперед спроможними, - підкреслив Олександр Билим.

У свою чергу, Центр розвитку місцевого самоврядування продовжуватиме роботу з об'єднання громад, приєднання сільських територій до міст обласного значення, доєднання до вже існуючих ОТГ прилеглих територій. Головне – інформаційна робота. Фахівці Центру будуть проводити навчальні семінари на територіях у залежності від потреб і проблем громад.

- Серед пріоритетних питань залишається і укладання договорів міжмуніципального співробітництва. На сьогодні підписаних за процедурою у області лише шість, але інших форм співпраці значно більше. Складно розвивається і кооперація. Проте на сьогодні є розроблені документи, методична допомога, міжнародні програми і проекти, які готові допомагати ОТГ розвивати сільськогосподарські, плодово-овочеві та фермерські кооперативні підприємства, - розповів радник з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков.

Серед озвучених під час «круглого столу» проблем, з якими найчастіше стикаються ОТГ в області, - відсутність генеральних планів і у деяких громад коштів на його розробку, не прописана процедура оформлення сміттєзвалищ.

Підсумовуючи, Олександр Билим додав, що існує необхідність взаємодії та співпраці між різними структурами та організаціями. Питання, що виникають, потрібно вирішувати разом. Приміром, в облдержадміністрації щомісяця проводяться Дні громад, на яких присутні представники всіх підрозділів, які можуть дати відповіді на запитання, консультації. Посадовець запропонував усім  причетним приєднатися до цього щомісячного заходу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ