Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Перелік відомостей, що містять публічну інформацію та підлягають оприлюдненню

Публічне представлення Департаментом соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації інформації про виконання бюджетних програм у 2018 році

12 березня 2019 - 09:04

Одним із пріоритетів в роботі органів соціального захисту населення у 2018 році було посилення адресного характеру надання допомоги соціально незахищеним категоріям громадян.

На здійснення усіх видів соціальних, компенсаційних та пільгових виплат з державного бюджету, у тому числі у вигляді субвенції, фактично спрямовано 5 млрд. 121 млн. грн.

У межах цього бюджетного фінансування, зокрема:

майже 64 тис. сімей з дітьми отримали різні види соціальної допомоги на суму 1,2 млрд. грн.,

понад 10 тисячам малозабезпеченим сім’ям надано державну соціальну допомогу на загальну суму 360,6 млн. грн.

близько 17 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю отримали соціальну допомогу на суму більш як 350 млн. грн.,

майже 16 тис. осіб, які проживають разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, отримали грошову допомогу на загальну суму понад 36 млн. грн.,

близько 6 тисячам особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю надано державну соціальну допомогу на загальну суму 104 млн. грн.

В опалювальний сезон житлову субсидію на комунальні послуги отримували 174,2 тис. домогосподарств та щомісяця – 100 тис. осіб користувалися пільгами на оплату цих послуг.

Організаціям, що надавали житлово-комунальні послуги, перераховано (з урахуванням погашення заборгованості минулих років) 2 млрд.700 млн. грн.

Субсидію готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у минулому році отримали 32,5 тис. домогосподарств та 8,5 тис. пільговиків на загальну суму 109 млн. грн.

 

Адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, отримували майже 13 тис. осіб із числа внутрішньо переміщених осіб на суму 135 млн. 300 тис. грн.

Отримувачами соціальних стипендій стали 1875 осіб на загальну суму 29,2 млн. грн.

На виплату пільг і компенсацій близько 8 тис. громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету направлено майже 20 млн. грн.

На соціальні виплати майже 47 тисячам осіб із числа ветеранів війни, осіб з інвалідністю, жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня» направлено 49 млн.400 тис. грн.

Оздоровлено 195 учасників антитерористичної операції на суму 1,5 млн. грн.,

134 учасника цієї операції отримали послуги з психологічної реабілітації на суму понад 800 тис. грн.,

214 учасників антитерористичної операції пройшли соціальну та професійну адаптацію на суму понад 1 млн. грн.

11 особам із числа учасників Революції гідності, які отримали тілесні ушкодження, та членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю на Майдані, надано одноразову грошову допомогу на суму майже 3 млн. грн.

705 військовослужбовців, звільнених з військової строкової служби, отримали матеріальну допомогу на суму близько 2 млн. грн. 

У 2018 році за рахунок коштів місцевих бюджетів області здійснено виплату компенсації п’яти тисячам фізичних осіб, які надали соціальні послуги особам з інвалідністю та тяжкохворим, на загальну суму 11,2 млн. грн., а також надано населенню інших пільг, передбачених законодавством, у тому числі на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, загалом на суму понад 130 млн. грн. 

На забезпечення діяльності обласних комунальних установ і закладів, підпорядкованих Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, виконання державних і регіональних програм, спрямованих на соціальний захист населення, використані кошти обласного бюджету в обсязі 285,9 млн. грн. (з урахуванням капітальних видатків з бюджету розвитку в сумі 5,3 млн. грн.), що на 10,2 млн. грн. або на 4% більше проти 2017 року.

За напрямами використання ці витрати поділяються на витрати, пов’язані із:

забезпеченням діяльності 16 обласних установ і закладів – 208,9 млн. грн. (73,1%),

реалізацією державних програм соціального захисту населення на регіональному рівні – 3,7 млн. грн. (1,3%),

реалізацією регіональних програм соціальної спрямованості – 73,3 млн. грн. (25,6%)

За структурою видатків загального фонду установ та закладів на заробітну плату з нарахуваннями припадає 62% (більше проти 2017 року на 6%), 13,3% - на оплату комунальних послуг та енергоносіїв (зростання у порівнянні з 2017 роком на 0,5%), решта 24,7% - на харчування, медикаменти, інші поточні та капітальні витрати (менше на 6,5% проти 2017 року).

Напрями використання коштів обласного бюджету визначають 14 бюджетних програм.

Так, згідно з бюджетною програмою «Забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання, всебічної підтримки, захисту та безпеки осіб, які не можуть вести самостійний спосіб життя через похилий вік, фізичні та розумові вади, психічні захворювання або інші хвороби» забезпечено діяльність двох геріатричних пансіонатів, одного будинку для осіб з інвалідністю та семи психоневрологічних інтернатів у яких середньорічна зайнятість ліжко-місць становила 511 та 2088 відповідно.

У відповідності до бюджетної програми «Забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання дітей з вадами фізичного та розумового розвитку» забезпечено функціонування одного дитячого будинку-інтернату в якому проживало 132 вихованця.

У цілому в 11 інтернатних установах соціальними послугами стаціонарного догляду 2731 особи забезпечували упродовж року в середньому 1702 штатних працівника із середньою заробітною платою 4646 грн. на місяць.

Загалом річні витрати цих установ із загального фонду бюджету склали 184,6 млн. грн.

Крім того, цими установами за рахунок власних надходжень, що формують видатки спеціального фонду – це пенсійні кошти, надходження від діяльності допоміжних господарств і платних послуг, гранти та дарунки тощо, додатково направлено ще 49,1 млн. грн., що становить 27% від суми фінансування із загального фонду бюджету.

Таким чином, середня вартість забезпечення однієї особи соціальними послугами в інтернатних установах із загального та спеціального фонду обласного бюджету склала 6714 грн. на місяць.

При цьому, в геріатричних пансіонатах та психоневрологічних інтернатах – 6524 грн., дитячому будинку-інтернаті – 10443 грн.

Харчування однієї особи в день в геріатричних пансіонатах та психоневрологічних інтернатах у середньому коштувало 47,82 грн., дитячому будинку-інтернаті – 48,17 грн.

Середні витрати на медикаменти для однієї особи склали 8,53 та 10,90 грн. відповідно.

За бюджетною програмою «Надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю» з обласного бюджету фінансувалися дві установи.

В комунальній установі «Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю» обласної ради професійну реабілітацію пройшла 81 особа. Особи з інвалідністю під час навчання тривалістю 5,5 місяців набули спеціальність адміністратора, оператора комп’ютерного набору, електромонтера та перукаря.

На цю мету в середньому із загального фонду бюджету щомісяця витрачалося по 6255 грн.

Річна сума бюджетних витрат склала 3,0 млн. грн.

В комунальному закладі «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю» обласної ради курс реабілітації пройшли 193 дитини.

Середня вартість цієї послуги на місяць була в сумі 7860 грн. Річна сума витрат – 6,0 млн. грн.

Відповідно до бюджетної програми «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» комунальним закладом «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» обласної ради 218 особам, які перебували у складних життєвих обставинах, надано соціально-психологічну допомогу, з них 54 особам – тимчасове проживання у цьому закладі. Загальна сума фінансування для забезпечення його роботи склала 1,3 млн. грн.

Фінансування Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснено відповідно до бюджетної програми «Утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» в обсязі 2,6 млн. грн.

Центром здійснено, зокрема, підготовку 118 кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі, а також забезпечено підвищення кваліфікації 351 особи з числа прийомних батьків, батьків-вихователів і працівників місцевих центрів.

Відповідно до бюджетної програми «Забезпечення обробки інформації з нарахування та виплати допомог і компенсацій» комунальною установою «Комп’ютерний інформаційно-обчислювальний центр» обласної ради здійснено обробку інформації з нарахування та виплати допомог і компенсацій по 925 тис. особових справ одержувачів, супровід більш ніж 60 програмних комплексів, ремонт 511 одиниць офісної техніки. Обсяг фінансування цієї установи склав 7,8 млн. грн.

У рамках виконання трьох державних програм, що фінансуються коштом обласного бюджету, а саме:

програми «Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» 2002 особи отримали пільгові ліки за рецептами та пільгове зубопротезування на загальну 1,2 млн. грн.,

програми «Видатки на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» витрати на поховання 435 осіб склали 2,0 млн. грн.,

програми «Компенсаційні виплати особам з інвалідністю на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів, мотоколясок і на транспортне обслуговування» 1420 осіб з інвалідністю отримали відповідну компенсацію загалом на суму 500 тис. грн.

Метою виконання п’яти регіональних програм було досягнення результатів відповідно до визначених цілей цими програмами, що затверджені відповідними рішеннями обласної ради, задля забезпечення на території області реалізації державної політики у сфері соціальної підтримки та надання соціальних послуг вразливим верствам населення, на що з обласного бюджету було спрямовано 73,3 млн. грн.

Найбільшу частку (74%) в загальному обсязі фінансування регіональних програм займає обласна Програма соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, осіб з інвалідністю, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015–2019 роки, на реалізацію якої використано 54,5 млн. грн.

Під час виконання цієї Програми на надання близько 20 тисячам осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, адресної грошової допомоги витрачено бюджетні кошти загалом на суму 33,4 млн. грн. із них:

за рішенням комісії, створеної розпорядженням голови обласної державної адміністрації, - 8,1 млн. грн.,

відповідно до висновків депутатів обласної ради в межах встановленого їм депутатського фонду – 25,4 млн. грн.

Середній розмір грошової допомоги, наданої громадянам за рішенням комісії склав 1716 гривень, за висновками депутатів – 1697 гривень.

Департаментом забезпечено реалізацію державної політики щодо додаткових гарантій, пов’язаних із соціальним захистом ветеранів Другої світової війни, учасників антитерористичної операції, сімей загиблих ветеранів війни та інших, які встановлені Програмою «Назустріч людям» та профінансовані з обласного бюджету в обсязі 17,2 млн. грн., за рахунок яких:

405 осіб із числа ветерани війни, праці, дітей війни, осіб з інвалідністю та безпосередніх учасників антитерористичної операції забезпечено санаторно-курортним лікуванням у санаторіях Запорізької області на суму 3,0 млн. грн.,

611 учасників бойових дій Другої світової війни отримали щорічну грошову допомогу (в доповнення до грошової допомоги, що фінансується з державного бюджету) у розмірі 500 грн. до Дня Перемоги на суму 307 тис. грн.,

502 одиниці засобів реабілітації придбано для забезпечення за медичними висновками ветеранів Другої світової війни 1941-1945 років та учасників антитерористичної операції на суму 90 тис. грн.,

190 членів сімей із числа загиблих військовослужбовців, які брали участь у бойових діях на територіях інших держав і територіях проведення антитерористичної операції на Сході України, отримали компенсацію вартості житлово-комунальних послуг та твердого палива і скрапленого газу додаткової 50-відсоткової знижки в межах норм на загальну суму 516 тис. грн.,

12096 учасників антитерористичної операції отримали щорічну адресну грошову допомогу в розмірі 500 грн. до Дня захисника України загалом на суму 6,0 млн. грн. та 276 членів сімей загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції на суму 138 тис. грн.,

907 осіб із числа учасників антитерористичної операції та сімей загиблих військовослужбовців у цій операції отримали одноразову адресну грошову допомогу на компенсацію витрат, пов'язаних з розробленням документації із землеустрою для відведення земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, особистого селянського господарства, садівництва, городництва загалом на суму  2,6 млн. грн.,

366 осіб з інвалідністю, статус яким встановлено за безпосередню участь в зоні проведення антитерористичної операції, отримали щомісячну допомогу загалом на суму 2,0 млн. грн.,

3 особам з інвалідністю ІІІ групи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та потребують поліпшення житлових умов, надано грошову компенсацію для придбання житла загалом на суму 2,5 млн. грн.,

15 осіб отримали одноразову грошову допомогу на виготовлення та встановлення надгробка на могилі загиблого учасника антитерористичної операції загалом на суму 244 тис. грн.

400 тис. грн. спрямовано на проведення телевізійних марафонів: «Пам'ять», присвяченого відзначенню Дня Перемоги у Другій світовій війні, та до Дня захисника України, під час яких на рахунки громадських організацій – організаторів цих телемарафонів (Запорізької обласної організації ветеранів України та громадської організації «Запорізька міська організація ветеранів АТО»), надійшло 685 та 663 тис. грн. благодійних внесків відповідно.

У рамках виконання Програми «Назустріч людям» Департаментом реалізовано державну політику щодо соціального захисту ветеранів праці та осіб поважного віку, шанобливого до них ставлення.

Так, на реалізацію програмних заходів за цими напрямами з обласного бюджету використано 2,3 млн. грн., що дозволило здійснити додаткові адресні виплати, а саме:

7390 осіб, яким виповнилося 90 і більше років, отримали щорічну разову грошову допомогу в розмірі 300 грн. до Міжнародного дня громадян похилого віку загалом на суму 2,2 млн. грн.,

24 особи, яким виповнилося 100 та більше років, отримали щорічну разову грошову допомогу в розмірі 500 грн. на суму 12 тис. грн.,

22 особам з особливими заслугами перед Батьківщиною, за їх особистим зверненням, надано компенсацію різниці в пільгах (з урахуванням соціальних нормативів) на суму 27 тис. грн.,

а також провести обласний захід з нагоди Дня ветерана, в якому взяли участь 600 осіб. Кошторис витрат цього заходу склав 11 тис. грн.

В умовах сьогодення реалізація окремих заходів Програми «Назустріч людям», на які використано з обласного бюджету 784 тис. грн., здійснювалася Департаментом на конкурсних засадах.

За результатами конкурсу:

15 громадських організацій осіб з інвалідністю та ветеранів отримали фінансову підтримку на забезпечення їх статутної діяльності загалом на суму 592 тис. грн.;

здійснено замовлення соціальної послуги для громадян, які опинилися в складних життєвих обставинах, бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що була надана недержавним суб’єктом – благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя» на суму 192 тис. грн.

У рамках виконання Програми «Назустріч людям» громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, бездомним громадянам та особам, звільненим з місць позбавлення волі, надано 10 тис. послуг гарячого харчування в осінньо-зимовий період, яке обійшлося обласному бюджету 200 тис. грн.

Обсяг фінансування обласної програми виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року склав 386 тис. грн.

Завдяки цій Програмі 405 осіб з інвалідністю і дітей, які знаходяться на програмному гемодіалізі, отримали щорічну адресну грошову допомогу в розмірі 50% прожиткового мінімуму для відповідної категорії громадян, особи з інвалідністю І групи «А» в розмірі 100% прожиткового мінімуму на загальну суму 287 тис. грн.

Запорізька обласна організація Українського товариства сліпих отримала фінансову допомогу на придбання для осіб з інвалідністю по зору паперу для письма шрифтом Брайля та МР-3 плеєрів для прослуховування літератури в сумі 30 тис. грн.

Забезпечено роботу WEB-сайту Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації з використанням звукових блоків інформації на суму 8 тис. грн.

На відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Міжнародного дня волонтерів спрямовано 11 тис. грн. У цих обласних заходах взяли участь понад 600 осіб.

На проведення Дня білої тростини – 14 тис. грн. У заході брали участь 450 осіб;

126 осіб взяли участь у проведенні Азовського Міжнародного фестивалю творчості осіб з інвалідністю «Повір у себе», який коштував обласному бюджету 35 тис. грн.

 

На виконання Комплексної обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей, сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми на 2017-2021 роки з обласного бюджету витрачено 17,5 млн. грн.

Реалізація Комплексної програми забезпечила впровадження на регіональному рівні державної політики щодо організації повноцінного оздоровлення та відпочину дітей, створення правових і соціальних умов для належного розвитку сім’ї та підвищення її ролі, утвердження в суспільстві гендерного паритету та реалізації заходів, що сприяють викоріненню передумов торгівлі людьми.

За кошти обласного бюджету здійснено:

оздоровлення та відпочинок 2685 дітей, які потребували особливої соціальної уваги та підтримки, на суму 17 млн. грн.;

оплату проїзду дітей пільгових категорій із супроводжуючими їх особами до дитячого центру «Артек» (м. Київ) та «Молода гвардія» (м. Одеса) – 292 тис. грн.;

проведення інформаційно-просвітницьких заходів з нагоди Міжнародного жіночого дня, Дня сім’ї, Дня матері, Дня батька та Дня знань – 164 тис. грн. За ці кошти, зокрема, для 8 першокласників із сімей загиблих учасників антитерористичної операції та 56 першокласників, які навчаються за інклюзивною формою, придбані електронні книжки;

проведення заходів для дітей з нагоди Дня святого Миколая, новорічних та різдвяних свят, Міжнародного дня захисту дітей – 185 тис. грн. Під час проведення цих заходів 250 дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, отримали солодкі подарунки та 163 першокласники, які навчаються за інклюзивною формою електронними гаджетами (1588 грн. за штуку). На сьогодні ці діти стовідсотково забезпечені такими електронними засобами;

проведення обласних конкурсів «Господиня свого краю» та «Батько року» - по 12 тис. грн. кожний. Із 227 учасниць конкурсу «Господиня свого краю», що проводився сімнадцятий рік поспіль, лауреатами стало 48 жінок. З метою впровадження гендерної рівності в започаткованому з 2017 року конкурсі «Батько року» взяли участь 114 чоловіків. Переможцями стали 46 осіб;

проведення «Школи сім’ї» для родин з метою набуття вмінь, знань і навичок з питань виховання дітей та формування відповідального батьківства – 71 тис. грн. У цьому заході брали участь 29 родин (63 особи), які перебувають на обліку міських і районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з приводу домашнього насильства;

підвищення рівня поінформованості суспільства щодо попередження торгівлі людьми, гендерно зумовленого та домашнього насильства, а також наявних можливостей отримання допомоги з метою формування у населення навичок безпечної поведінки, збільшення можливостей власного захисту – 3 тис. грн.

 

Відповідно до Програми сприяння виконанню депутатських повноважень депутатами Запорізької обласної ради на 2017-2020 роки, Департаменту передбачені бюджетні асигнування в сумі 838 тис. грн., які використані у повному обсязі.

За рахунок них проведено утеплення фасаду житлового корпусу комунальної установи «Орловський психоневрологічний інтернат» обласної ради вартістю 700 тис. грн.,

придбано кондиціонери для комунального закладу «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю» обласної ради на суму 88 тис. грн.,

замінено старі вікна на нові металопластикові в комунальному підприємстві «Запорізький обласний центр охорони праці» обласної ради на суму 50 тис. грн.

У рамках виконання цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Запорізькій області на 2015-2018 роки, троє ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей забезпечені послугами оздоровлення на суму 16 тис. грн.

Крім цього, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Департаментом, як головним розпорядником коштів, забезпечено виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення:

5 особам з інвалідністю І–ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та 8 сім’ям загиблих військовослужбовців у цій операції на загальну суму 10,4 млн. грн.,

1 особі з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції та визнані особами з інвалідністю ІІІ групи на суму 796 тис. грн.,

2 особам з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників бойових дій на територіях інших держав на суму 2 млн. грн.

Відповідно до проектної угоди, укладеної у 2018 році між Департаментом, обласною державною адміністрацією та Управлінням ООН з обслуговування проектів, на закупівлю «пакунків малюка» Департаментом перераховано кошти субвенції у сумі 19,8 млн. грн.

У рамках реалізації пілотного проекту видано натуральну допомогу при народженні дитини у кількості 3773 «пакунків малюка».

Отже, задля забезпечення органами соціального захисту населення реалізації державної політики на території області у сфері підтримки та надання соціальних послуг вразливим верствам населення, зокрема особам похилого віку, з інвалідністю, ветеранам війни, у тому числі учасникам антитерористичної операції, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сім’ям з дітьми, особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, та іншим категоріям населення з бюджетів усіх рівнів використано 6 млрд. 118 млн. грн. у тому числі із загального та спеціального фондів обласного бюджету - 365 млн.600 тис. грн.

З більш детальною інформацією про використання коштів розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів у розрізі кодів економічної класифікації видатків можна ознайомитися на сайті Департаменту.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров