Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За минулий рік зменшилася кількість випадків виробничого травматизму

24 квітня 2019 - 12:40

Питання виробничого травматизму, а також підготовки місць масового відпочинку до літнього сезону, зокрема стан забезпечення пожежної та техногенної безпеки обговорили учасники обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Захід відбувся під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна.

- Аналіз стану виробничого травматизму свідчить, що в області, як і в Україні в цілому, за останні роки кількість нещасних випадків зменшилася. Основними причинами нещасних випадків продовжують залишатися організаційні чинники, тобто невиконання вимог інструкцій з охорони праці та посадових обов’язків. Роз’яснювальна робота має продовжуватися на підприємствах постійно, тим самим ми зможемо поступово укорінити розуміння, що здебільшого необачність та незнання є причиною травм, навіть інколи смертей на виробництві, - наголосив Едуард Гугнін.

За інформацією Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, до відділень  протягом 2018 року надійшло 402 повідомлення про нещасні випадки на виробництві з 419 потерпілими, в тому числі 74 - зі смертельними наслідками (17,7%), та 45 повідомлень про випадки професійних захворювань.

Серед інших причин травмування працівників є порушення виробничої і трудової дисципліни, вимог безпеки праці під час експлуатації обладнання, устаткування, механізмів, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці, відсутність або недосконалість системи управління охороною праці, незадовільна організація виробництва, низький рівень відповідальності за безпеку праці як керівництва підприємств, так і працівників.

Як повідомили у Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації, до основних травмонебезпечних галузей відносяться: металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім машин і устаткування; охорона здоров’я; виробництво транспортних засобів; виробництво електричного устаткування; виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції.

Враховуючи наближення літнього сезону, учасники засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення також обговорили стан забезпечення пожежної та техногенної безпеки місць масового відпочинку.

Начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Запорізькій області Євген Водоп’янов доповів, що до основних порушень пожежної безпеки відносяться: відсутність автоматичних систем протипожежного захисту, необхідного обсягу води для  пожежогасіння; недостатня забезпеченість первинними засобами пожежогасіння; невиконання вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій будівель; утримання в неналежному стані шляхів евакуації.

У ході минулорічних перевірок було встановлено ряд порушень, зокрема керівниками деяких баз відпочинку не вживалися заходи щодо комплектації матросами-рятувальниками й оснащення необхідним рятувальним майном; не проводилось водолазне обстеження підводної частини дна акваторії водного об’єкта, були відсутні відомчі сезонні рятувальні пости тощо.

На завершення засідання представники приморських територій у телефонному режимі доповіли про стан підготовки до літнього сезону, зокрема  забезпечення пожежної та техногенної безпеки місць масового відпочинку.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни