Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заготовка крові та плазми виходить на новий – міжрегіональний − рівень

3 червня 2019 - 16:17

Діяльність служб крові є запорукою доступності пацієнтів до якісних і безпечних компонентів крові, а значить є  неодмінною умовою для діяльності закладів охорони здоров’я.

У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації повідомили, що  наразі в Запорізькій області служба крові представлена комунальною установою «СТМО «Трансфузіологія», до складу якої входять чотири станції  переливання крові (обласна – ЗОСПК та три міські станції переливання крові у містах Мелітополь, Бердянськ і Токмак), та 11 відділень трансфузіології, які функціонують у складі закладів охорони здоров’я (три в обласному центрі на базі міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, Запорізької міської багатопрофільної лікарні № 9 та Запорізької обласної клінічної лікарні), решта – у районах області.

Усі станції переливання крові акредитовані, мають ліцензії на переробку донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів, крім діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини та на медичну практику.

Як свідчить аналіз МОЗ України, донорство по всіх регіонах України переживає спад, пов’язаний зі складним соціально-економічним станом, погіршенням демографічних показників, щорічним зменшенням загальної чисельності населення. Так, за останні три роки населення Запорізької області зменшилося на близько 33000 осіб. За підсумками діяльності закладів служби крові простежується зменшення кількості донацій відносно загальної чисельності населення по Запорізькій області з 2,3% у 2016 році до 1,98 % у 2018.

Показник, який також характеризує якість і рівень ефективності роботи служби крові, - кількість проведених донацій крові та плазми на 1000 населення. По Запорізькій області кількість донацій на 1000 населення з 23 у 2016 зменшилася до 19,8 у 2018 році. Однак середній відсоток донацій в області більший, ніж середній показник загалом по Україні (13,1).

Одним із основних показників стану донорства в регіоні також є кількість заготовленої донорської крові на одного жителя. У Запорізькій області в 2016 році її припадало 10 мл на одного жителя, у 2017 році – 9,6 мл, а вже у 2018 – лише 9,0 мл. Показник по Україні ще менший – 6,2 мл. Тобто всі ці показники демонструють прогресивне зниження участі громадян у донорстві крові.

Завдяки активній роботі з пропаганди безоплатного донорства установ і підрозділів служби крові у засобах масової інформації питома вага  по області щороку збільшується. Так, у 2018 році 94,5% від загальної кількості донацій здали кров безкоштовно, лише 5,5% донацій були платними.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року схвалено Стратегію розвитку національної системи крові на період до 2022 року. В закладах охорони здоров’я планується ґрунтовне вдосконалення організації забезпечення та супроводу надання трансфузіологічної допомоги пацієнтам і потерпілим, розроблення протоколів і стандартів з клінічної трансфузіології, у тому числі при крововтратах різного походження. Втіленням Стратегії також передбачається розв’язати  ще одну важливу проблему служби – відсутність координації між регіонами: в той час, коли одна область може мати надлишок доз еритроцитів та плазми, в іншій цих компонентів може катастрофічно не вистачати.

Тож для забезпечення сталої роботи служби крові області першочерговим завданням  є продовження вжиття заходів для підвищення безпеки та якості продуктів крові, активізація пропаганди донорства, привернення уваги до важливості і необхідності добровільного і безоплатного здавання крові.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров