Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дипломати Європейського Союзу відзначили потужний потенціал Запорізької області

12 червня 2019 - 09:47

З групою дипломатів, які представляють 15 посольств Європейського Союзу, зустрілося керівництво облдержадміністрації. Серед дипломатів - представник консультативної місії Євросоюзу в Україні, а також політичні радники посольств Бельгії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Литви, Португалії, Румунії, Словенії, Швеції, Великобританії в Україні. Головними питаннями обговорення стали допомога ЄС постраждалим територіям Азовському регіону, зокрема  можливості розвитку Бердянського порту, який нині переживає часткову блокаду з боку агресора.

На думку представників обласної влади, ці перемовини вселяють надію на подальшу співпрацю з Європейським союзом. Таке спілкування допоможе розвитку області та України в цілому.

Представники делегації наголосили, що вони здійснюють візити до багатьох регіонів України. Цього разу  було обрано Запорізьку та Дніпропетровську області. За словами  дипломатів, вони переконалися, що це регіони  з потужним потенціалом та сталим розвитком.

Ще у січні відбулася зустріч  представників обласної влади та  ЄС у Мелітополі, під час якої сторони обговорили можливості фінансування певних напрямків. Зокрема,  оновлення автодороги М-30 Василівка-Бердянськ за підтримки ЄС. Тоді європейські партнери наголосили, що готові допомагати за умови відсутності співпраці з облавтодором. Нині в Запорізькій області  створено нове підприємство ДП «Місцеві дороги Запорізької області», яке якісно виконує свої обов’язки, в чому дипломати можуть переконатися особисто. Зі свого боку представники делегації запевнили, що звернуться до колег з Європейського інвестиційного банку, аби з’ясувати,  чому виникла затримка з допомогою.

Представники делегації також повідомили, що ознайомились із Запоріжжям та побачили, що місто будувалося навколо кількох потужних промислових підприємств. Це відіграє важливу роль у політичному та соціальному житті. Тож серед ключових завдань для Запорізького регіону вони відзначили важливість збереження промислового потенціалу міста та області, що є вкрай важливим для економіки держави.

Представники обласної влади наголосили, що Запорізька область - серед промислових лідерів України. Регіон посідає 3 місце  за обсягом промислового виробництва. Виробництво продукції машинобудівного комплексу збільшилося на 5,6%, металургійного - на 4,1%. Область має величезний потенціал для виробництва сільськогосподарської продукції, яка має попит на світових ринках. Попри несприятливі кліматичні умови за результатами 2018 року область посіла 4 місце  по збору пшениці, 11 місце - по збору соняшника, 15 місце - за показниками валового збору зернових і зернобобових культур.  Запорізький регіон продовжує інтенсивно працювати над поліпшенням інвестиційного клімату та створенням нових перспективних можливостей для плідної співпраці. Сьогодні область є лідером в Україні по реалізації проєктів альтернативної енергетики і вже є пропозиції для потенційних інвесторів з будівництва наступних вітрових і сонячних електростанцій.

Потужний економічний та промисловий потенціал Запорізького регіону відкриває перед інвесторами широкі можливості для вкладення капіталу. Так, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 2018 рік становить 901 млн дол. США, з них 697,5 млн дол. США -  з країн Європейського союзу (77 %).

Загалом  Запорізький край  зарекомендував себе  надійним партнером. Про це свідчить реалізація масштабних інвестиційних проєктів у регіоні. Серед прикладів багаторічного успішного інвестування з європейських країн можна виділити: Carlsberg Ukraine, «METRO Cash&Carry», the Coca-Cola Company, Konecranes (партнером в області є ПАТ «Запоріжкран» - лідер у галузі кранобудування, на базі якого функціонує індустріальний парк).

Крім цього, найбільший приток інвестицій в область протягом останніх років відбувався за рахунок реалізації масштабних інвестиційних проєктів з будівництва парків вітрових (інвестори – ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК, ТОВ «Юрокейп Юкрейн І»), сонячних (інвестор – ТОВ «Токмак Солар Енерджи») та перевантажувальних терміналів (інвестор – ТОВ СП «НІБУЛОН»).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни