Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область отримає кошти на підтримку дошкільнят з особливими потребами

19 липня 2019 - 13:55

Цього року понад 37 млн гривень держава спрямувала на місця для підтримки дошкільнят з особливими освітніми потребами. Основна мета – допомогти цим дітям краще соціалізуватися в суспільстві та дати їм максимум можливостей для розвитку. На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час перебування у Запорізькій області.

Лілія Гриневич відзначила, що саме Запорізька область є лідером у сфері впровадження інклюзивної освіти, зокрема в дитсадках.

- Саме 2019 року ми вперше виділили субвенцію на інклюзію в дошкільній освіті. Запорізька область є флагманом упровадження інклюзії в закладах освіти. Вже три роки поспіль у нас була субвенція на інклюзивну освіту в школах, але ж ми так само маємо допомогти створювати відповідне освітнє середовище для діток в інших ланках освіти. І от ця субвенція на дошкільну освіту – вона становила на цей рік 37,2 млн грн. Саме тут, у Запорізькій області,  138 діток охоплено інклюзивним навчанням у дошкільній освіті, це вище загальнодержавного показника  втричі, – повідомила Лілія Гриневич.

Загалом у  2018-2019 навчальному році 2359 дітей з особливими освітніми потребами в Україні отримували дошкільну освіту в інклюзивних групах.

Крім субвенції для дошкільнят з особливими освітніми потребами розроблено чіткі вимоги до організації інклюзії; забезпечено фінансування додаткових занять; надано переліки, з яких можна вибрати та закупити за кошти держави обладнання для дитини з особливими освітніми потребами, щоб здобуття нею освіти було якісним та комфортним.

- Очевидно, що якість упровадження інклюзивної освіти ще потребує роботи та вдосконалення, але ми рухаємося крок за кроком. Тільки так і можна прийти до великої мети: щоб кожна дитина в школі могла соціалізуватися та навчатися в комфортних умовах. Також важливо, щоб у роботі з дітьми з особливими потребами використовувалися сучасні методики та обладнання, було програмне забезпечення. Успіх методики ще залежить від того, як працюють фахівці, тому педагоги теж мають навчитися тому, як працювати та вчити дітей, – наголосила Лілія Гриневич.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області