Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці опрацьовують новації у реабілітації дітей з інвалідністю

18 лютого 2020 - 11:37

Питання реабілітації дітей з інвалідністю у 2020 році розглянули фахівці на робочій нараді. Головувала на нараді директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова.

В заході взяли участь представники усіх дотичних структур: працівники Департаменту; керівники відділу охорони материнства і дитинства управління реформ та розвитку медичної допомоги Департаменту охорони здоров’я; неврологічного відділення обласного центру ранньої медико - соціальної реабілітації дітей з ураженнями нервової системи та дітей з інвалідністю;  відділення ранньої соціальної реабілітації комунального закладу вищої освіти «Хортицька національна навчально - реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради, а також діючих в області реабілітаційних установ та закладів.

 Учасники наради розглянули питання організації надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю в установах та закладах системи соціального захисту   області та виконання  постанови КМУ, яка регулює використання бюджетних коштів для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю» в області. Керівники реабілітаційних установ розповіли про режим роботи та перелік реабілітаційних послуг, що надаються в  установі.

Як розповіла Світлана Абдурахманова, в області станом на початок 202 року проживає 6,7 тис. дітей з інвалідністю.

За даними Департаменту охорони здоров’я, реабілітації потребує 2,8 тис. дітей  цієї категорії.

В області у системі соціального захисту населення діє 5 реабілітаційних центрів (2 обласних,  3 міських – у мм. Мелітополі, Приморську, Бердянську).

У 2019 році реабілітацію у них пройшло 513 дітей та 426 осіб з інвалідністю.

Окрім центрів реабілітації, при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) діє 8 реабілітаційних відділень у яких реабілітацію пройшло 500 дітей.

Окрім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 309 від 27.03.2019 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю» у минулому році за бюджетною програмою «Реабілітація дітей з інвалідністю» з державного бюджету було виділено 3,6 млн. грн. за рахунок яких реабілітацію пройшло  197 дітей області з дитячим церебральним паралічем.

У грудні 2019 року  до згаданої постанови Кабміну були внесені зміни, згідно з якими у 2020 році на реабілітацію можуть направлятися усі діти з інвалідністю різних нозологій у яких є показання до реабілітації згідно з індивідуальною програмою реабілітації (ІПР).

Для направлення на проходження реабілітації, батькам дітей з інвалідністю необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення з переліком документів визначених 309 Постановою.

Департаментом  на 2020 рік подавалася  Мінсоцполітики потреба на виділення коштів для реабілітації 5 тис. дітей з інвалідністю.

Проте, на цей рік на область виділено 3,302 млн. грн., (на одну дитину передбачено фінансування в залежності від ступеня обмеження життєдіяльності: 1-го та 2-го - 16 тис. грн.; 3-го – 25 тис. грн., якщо дитина сирота 24 тис. грн. та 37,5 тис. грн. відповідно) що дасть можливість направити на реабілітацію орієнтовно 150 - 200 дітей з інвалідністю різних нозологій.

Як зазначалось під час наради, на сайті Мінсоцполітики є реєстр закладів, які надають реабілітаційні послуги (їх станом на сьогодні 42) проте від Запорізької області внесено натепер лише 3 реабілітаційні установи, у яких є ліцензії на медичну практику.

Це «Медлайф -777», Центр реабілітації  при Запорізькій обласній дитячій лікарні та «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія».

Батьки мають право обрати будь який центр в любій області України.

Тому є сенс розмістити для них відео матеріали про згадані центри на відповідних сайтах, надати їх управлінням соціального захисту міст та районів області. 

В центрах розташованих в Запоріжжі можуть проходити реабілітацію діти з інших областей за кошти державного бюджету. Це спонукає подумати  щодо місця проживання для дітей та батьків.

У зв’язку з викладеним в області необхідно провести спільними зусиллями  причетних до цього структур і діючих центрів інформаційно-роз’яснювальну роботу серед закладів охорони здоров’я та реабілітаційних установ з метою подання  заяв до Фонду соціального захисту інвалідів і подальшого включення їх до Реєстру. Це забезпечить більш широке охоплення реабілітаційними послугами дітей з інвалідністю – мешканців  області.

Також потрібно акцентувати увагу керівників установ, в яких перебувають на державному утриманні діти з інвалідністю із числа сиріт та позбавлених батьківського піклування, на вивчення потреби в реабілітації таких дітей і, в свою чергу, звернення до управлінь соціального захисту з заявами про направлення їх на реабілітацію. Є нагальна потреба проведення інформаційної компанії серед населення, підготовки та розміщення матеріалів у ЗМІ, залучення до інформування  ОТГ.

Присутні на  нараді звертали увагу на проблемні питання щодо організації роботи з вказаною категорією дітей.

В процесі активного обговорення тем, внесених до порядку денного, учасники  заходу поділились досвідом впровадження новацій в надання реабілітаційних послуг, висловлювали пропозиції щодо подальшої спільної роботи.          

За підсумками наради  прийняте відповідне рішення, яке, зокрема, передбачає:   

  • опрацювання питання щодо потреби та можливості направлення на реабілітацію дітей з інвалідністю, які перебувають на державному утриманні у закладах інституційного догляду соціального захисту, освіти та охорони здоров’я;
  • отримання директорами реабілітаційних установ системи соціального захисту населення ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • спільний аналіз і практичне використання Департаментом соціального захисту населення та Департаментом охорони здоров’я інформації про нозологію дітей з інвалідністю в розрізі територій.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни