Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці служби зайнятості працюють над детінізацією ринку праці у Запорізькій області

25 лютого 2020 - 12:33

В рамках укладеного Меморандуму про співпрацю з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Національним банком і Державною службою статистики України, компанією Ernst & Young за підтримки Mastercard було проведено масштабне дослідження. Результати дослідження показали, що понад чверть (26,2%) обсягу «готівкової тіньової економіки» (це 5,3% ВВП або 190 млрд гривень) − це «слідча тіньова економіка», де ініціаторами розрахунку готівкою є обидві сторони − і продавець, і покупець. А решта (73,8% або 14,4% ВВП - 512 млрд гривень) − це «пасивна тіньова економіка», ініціатором якої є продавець.

Так, з 20 по 31 січня по всій Україні пройшла інформаційна кампанія. У її рамках 600 інспекторів праці відвідали і провели роз'яснювальну роботу серед понад 180 тисяч роботодавців в сфері торгівлі. До візитів залучалися Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості, місцеве самоврядування. За результатами перевірок було виявлено понад 300 об’єктів, які здійснювали господарську діяльність без державної реєстрації та використовували незадекларовану працю.

Проте, це далеко не всі підприємства, які знаходяться у «тіні». Фахівцями центрів зайнятості Запорізької області було відвідано 588 підприємств з метою роз’яснення неприпустимості допуску працівників до роботи без оформлення трудових відносин. Як повідомили у Запорізькому обласному центрі зайнятості, спільно з представниками територіальних органів Держпраці було проведено 24 семінари з питань легалізації зайнятості населення, в яких взяли участь 343 суб’єкти господарювання та проведено 300 інформаційно-роз’яснювальних заходів («круглі столи», наради, робочі зустрічі), до участі в яких залучено майже 500 роботодавців.

Питанню декларування трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником державна служба зайнятості приділяє особливу увагу. Із запровадженням з 1 січня 2020 року в усіх центрах зайнятості Інституту консультанта роботодавця, направленого на розширення підходів до надання послуг роботодавцям, кількість роботодавців, які співпрацюють зі службою зайнятості, збільшилась у порівнянні з січнем 2019 року на 9,1%.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни