Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мобільні оператори отримали відповідні ліцензії та тепер розпочинають покриття найвіддаленіших куточків України

20 березня 2020 - 08:58

foto

Високошвидкісний мобільний інтернет стане доступним у сільській місцевості та найвіддаленіших куточках країни, а не тільки у великих містах. Це стало можливим, адже оператори Київстар, Водафон Україна та Лайфселл отримали ліцензії на радіочастотний ресурс у діапазоні 800-900 МГц.

Отримання операторами ліцензій 4G – результат тривалої співпраці державних органів та операторів, яка почалась у липні минулого року з підписання Указу Президента «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету».

Саме завдяки політичній волі керівництва країни та визначення цифровізації як пріоритетного напряму, вдалося здійснити всі дії, щоб оператори отримали ліцензії у діапазоні 900 МГц. За ініціативи та сприяння з боку держави, провідні оператори мобільного зв’язку нарешті змогли дійти згоди між собою у перерозподілі частот.

Радіус дії базових станцій у діапазоні 900 МГц значно більший у порівнянні з більш високими діапазонами, де будували свої мережі оператори. Тобто відтепер оператори зможуть при встановленні меншої кількості базових станцій покривати більшу територію. При цьому вони зможуть використовувати вишки, які вже встановлені на території України. Отже, діапазон 900 Мгц – вдале рішення для покриття сільської місцевості та автошляхів.

Важливо, що будуючи мережі 4G, оператори збільшать своє покриття звичайним мобільним зв’язком. Відомо, що в Україні є багато місць, де взагалі немає якісного мобільного зв’язку.

За умовами ліцензій оператори мають забезпечити можливість отримання послуг 4G протягом 24 місяців у кожному населеному пункті із населенням понад 2 000 осіб за умови покриття не менше 90% населення України, а також на міжнародних та національних автомобільних дорогах.

Вартість нових ліцензій на використання частот у діапазоні 800-900 МГц склала: Київстар – 261,6 млн грн; Водафон Україна – 229,6 млн грн; Лайфселл – 121,2 млн грн.

Попереду ще мільярдні інвестиції у розвиток мереж. Початок цього процесу заплановано на 1 липня, першими мають стати західні області. У результаті до кінця року покриття 4G кожного оператора складе понад 85%, а через два з половиною роки швидкісним мобільним інтернетом зможуть користуватися понад 90% населення, у тому числі на всіх міжнародних автошляхах. Це дозволить користуватися сучасними послугами повсюдно і підвищить якість життя кожного громадянина, що є пріоритетом Уряду та Мінцифри.

 

За матеріалами Урядового порталу

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей