Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Офіс Президента готує проєкт «Великдень вдома», який незабаром буде презентовано

26 березня 2020 - 11:10

foto

Президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду, під час якої поспілкувався з головами облдержадміністрацій та міськими головами обласних центрів. До наради в режимі онлайн також долучилися Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Запорізьку область представляли голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок разом із заступниками.

Учасники обговорили питання вирішення проблем щодо непоширення та боротьби з COVID-19. Заступник керівника Офісу Президента й секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко розповів про те, як відбувався розподіл масок, комбінезонів, тестів, апаратів ШВЛ, які прибули в Україну літаком з Китаю в ніч проти 23 березня.

На нараді також порушили питання функціонування продовольчих ринків.

Володимир Зеленський зауважив, що лише на місцях можна визначити, наскільки небезпечні й потрібні водночас ці ринки в населеному пункті, наголосивши на тому, що під час поширення інфекції коронавірусу такі торговельні майданчики становлять небезпеку, особливо для людей старшого віку, котрі там найчастіше й купують продукти.

– Великі ринки треба закривати одразу. Але раптом у маленьких містечках немає магазинів, і ці базарчики є основним джерелом харчових продуктів, треба думати, як вийти з такої ситуації. Біля ринків можуть бути патрулі, які, наприклад, обмежуватимуть кількість людей. Прошу регіони поставитися до цього питання відповідально, – наголосив Президент.

Окремо з Прем’єр-міністром було обговорено соціальну підтримку медичних працівників та соціально незахищених верств населення, постачання ліків, які необхідні регулярно, а також можливість посиленої відповідальності для осіб, які порушують самоізоляцію, приїхавши з-за кордону.

Володимир Зеленський наголосив, що реалізація проєкту «Велике будівництво» має бути продовжена, але з дотриманням усіх заходів безпеки працівниками в умовах карантину з протидії поширенню коронавірусу. Нагадаємо, «Велике будівництво» – це спільний проєкт Президента та уряду України, який передбачає спорудження доріг та інфраструктурних об’єктів по всій країні.

Окремо під час селекторної наради Глава держави зупинився на заходах безпеки святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19.

– Керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість парафіян. Усі очільники церков погоджуються з цим, – зазначив Володимир Зеленський.

На нараді розглянули можливість розміщення патрулів біля храмів та церков. У разі великого скупчення людей вони мають проводити бесіди з парафіянами й роз’яснювати, що збиратися натовпами небезпечно не лише для них самих, а й для здоров’я тих, хто навколо.

Володимир Зеленський повідомив, що існує домовленість з главами церков щодо долучення за потреби їхніх представників до обласних штабів, які займаються запобіганням поширенню COVID-19. Однак, наголосив Президент, найскладнішим залишається питання Великодніх свят.

– Великдень зазвичай збирає у церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо та вже скоро презентуємо проєкт «Великдень вдома», який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не збираючись натовпами у церквах, – підсумував Глава держави.

 

За матеріалами Офісу Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей