Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми благоустрою треба вирішувати, привчаючи людей до порядку

31 березня 2009 - 15:01

Однією з гострих проблем, яка, на думку Романа Безсмертного, потребує особливої уваги з боку органів державної влади є наявність великої кількості стихійних сміттєзвалищ, яких в Україні щороку виявляють близько 3 тисяч. У першу чергу, це пов’язано з відсутністю у багатьох населених пунктах полігонів твердих побутових відходів та сміттєпереробних заводів. І це при тому, що у розвинутих країнах утилізація сміття є досить прибутковим бізнесом. Скажімо, у Швеції проблему енергозбереження майже на 40% вирішують за рахунок переробки побутових відходів.

Хоча особливих зауважень з боку київських посадовців до Запорізької області під час наради не пролунало, проблема збирання та утилізації сміття і в нашому регіоні є надзвичайно актуальною. Так, за даними обласної санітарно-епідеміологічної станції, минулого року на території області виявлено 406 несанкціонованих сміттєзвалищ; 357 з них ліквідовані, але ж можуть з’явитися нові.

- Влада має постійно контролювати цей процес: виділяти та облаштовувати місця для накопичення сміття, ліквідовувати стихійні смітники, залучати людей до прибирання територій, зрештою - привчати до порядку, - зазначив Олександр Старух.

Олександр Старух також поінформував про стан виконання регіональної програми поводження з твердими побутовими відходами на 2008-2012 роки, реалізацією якої опікується обласна виконавча влада. Аналогічні програми затверджені в десяти містах та районах області.

В рамках обласної програми навіть у непрості часи економічної кризи виділяються кошти на благоустрій територій. Так, цього року з обласного бюджету близько 1 млн. грн. буде спрямовано на заходи щодо збереження та відтворення лісових насаджень.

Проте цей напрямок роботи потребує і додаткової уваги, і зусиль з боку обласної влади.  За даними, що були оприлюднені під час селекторної наради, в Запорізькій області наразі висаджено лісних порід дерев лише 10% від запланованого обсягу.

Визнаючи необхідність активізувати відповідну роботу, Олександр Старух водночас зауважив, що існуюча нині модель фінансування робіт із озеленення з Державного бюджету не лише ускладнює ситуацію, а взагалі суперечить здоровому глузду.

- Із загальної суми у 6 млн. грн. на перший квартал, коли саме й проводиться висадка дерев, Мінфін передбачив виділення лише 900 тис. грн. Але й цю суму поки що профінансовано лише на третину, - поінформував посадовець представників ЗМІ по завершенні наради. – Тож маємо вирішувати проблему власними силами.

Роботи із озеленення в області вже розпочалися. Нагадаємо, що минулої суботи за безпосередньої участі керівництва облдержадміністрації на острові Хортиця висаджено близько 400 саджанців дерев та кущів. Весняні толоки триватимуть в області протягом наступного місяця.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни