Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У краєзнавчому музеї відкрилась виставка, присвячена вишиванкам Запорізького краю

21 травня 2020 - 12:40

Для українців вже стало доброю традицією відзначати День вишиванки як символ народного вбрання. Міжнародний День вишиванки відзначають кожного третього четверга травня. Цьогоріч це свято яскравого етнічного стилю припадає на 21 травня.

З нагоди свята у виставковій залі Запорізького обласного краєзнавчого музею відбулась презентація виставки: «Сорочку мати вишила мені червоними та чорними нитками». Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації В'ячеслав Дзятківський, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Гостей привітав директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Юрій Спіцин. Виставку «Сорочку мати вишила мені червоними та чорними нитками» презентувала старша наукова співробітниця відділу історії краю Ольга Чайка.

Вона повідомила, сорочка – це головний елемент вбрання української жінки. Декорували сорочки, зазвичай, на рукаві та біля шиї. Кожен регіон України мав свої кольори. Для Запорізької області характерні були жовті, коричневі відтінки, що символізували степи, поля. Кожен орнамент, вишитий малюнок має ідею та сенс. За вишивкою можна було зрозуміти, скільки людині років, де мешкає, чим цікавиться тощо. Як показує історія, вишивку сорочок, рушників виконували для святкових, важливих подій та дат: народження, хрещення, сватання, весілля, поховання. У музеї зібралась вже дуже велика колекція вишиванок. Усі вони із Запорізького краю. Дуже часто жителі області приносять вишиванки своїх родичів. Тому експозиція, здебільшого, складається з вишиванок 19-20 століття. Переважають жіночки сорочки, адже чоловічі зношували набагато частіше.

– В Україні вишиванка – символ особливої національної традиції, унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками. День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно молоде свято, яке вже стало улюбленим для багатьох родин. Свято покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу. День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу, – зазначив Владислав Мороко.

Свої роботи до експозиції надали відомі народні майстрині. Руслана Куцик, що представляє Запорізьке об'єднання митців «Колорит», представила вишиванки, сорочки, скатертини; а Людмила Войтенко з обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України презентувала картини, вишиванки, сорочки, серветки, килими.

Гості заходу оглянули експозицію «Наш край в кінці 18  першій половині 19 століття» та поспілкувалися з майстринями. В’ячеслав Дзятківський поцікавився у майстринь, що символізує вишивка на його сорочці та у якій техніці вона виконана.

– Сподіваюсь, що така зацікавленість робітників музею, які власними силами збирають колекцію ще з 90-х років, надихне запоріжців і вони будуть надавати, по можливості, вишиванки. Вишивка – це символ українського народу. На сорочках зображались символи, які будуть зрозумілі крізь віки. Мені дуже приємно, що у Запорізькому краї досі є народні майстрині, які продовжують традицію вишивання. Ці ж майстрині працюють з дітками та плекають нове покоління майстрів. У нашому краї вишивка отримала свою самобутність, характеристику та символізм. Я дякую вам за таку можливість поринути в історію вишиванки, – наголосив В’ячеслав Дзятківський.

 

Довідково.

Міжнародний День вишиванки відзначають кожного третього четверга травня. У це свято українці по всьому світу одягають традиційні сорочки, жінки – сукні, і йдуть в них на роботу, навчання або просто на прогулянку. Ідея проведення такого свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року. Студент Ігор Житарюк прийшов на пари в вишиванці. Студентка Леся Воронюк запропонувала всім в університеті прийти у вишитих сорочках. За словами одного з організаторів Всесвітнього дня вишиванки Олександра Ткачука, дата проведення такого свята – третій четвер травня – виникла не одразу, але першочергова ідея одягнути вишиванку стосувалася саме буднього дня, а не святкового.

Тому згодом зупинилися саме на третьому четвергу травня. З того часу День вишиванки еволюціонував з невеликої студентської акції в глобальний міжнародний рух для українців по всьому світу. Сьогодні цей день відзначають більш ніж в 70 країнах світу.

Цього року на своїй Фейсбук-сторінці засновники свята закликають не проводити масових заходів, а дотримуватися всіх медичних рекомендацій на період пандемії. Разом з тим, вважають, що українцям в такий кризовий період особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки. Саме тому цьогоріч планують безліч онлайн акцій. Організатори закликають одягнути вишиванки за будь-яких умов: вдома, на роботу, на прогулянку.

Пандемія дала можливість зупинитися та осмислити, що насправді є дуже важливим – турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного підростаючого покоління. Організатори Дня Вишиванки пропонують у карантинний період присвятити цей день дослідженню власного роду.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону