Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Дітьми вулиці» не народжуються, ними стають

14 серпня 2009 - 13:56

Проблеми, пов'язані з соціальним захистом підлітків, обговорили на засіданні координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх за участю заступника голови облдержадміністрації Миколи Фролова.

Нині в області проживає 4802 дитини – сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них під опіку громадян передано 2693 особи. Прийомних сімей в регіоні створено 121.

У доповіді начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Заїц позитивно відзначена робота по створенню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу у Мелітополі та Енергодарі, а також у Кам'янсько-Дніпровському, Приазовському та Розівському районах.

Занепокоєння обласної виконавчої влади, за словами М. Фролова, викликає доля так званих «дітей вулиці». Незважаючи на те, що за сім місяців поточного року у порівнянні з аналогічним періодом 2008-го, дитяча злочинність в області знизилась на 9%, у Заводському районі міста Запоріжжя спостерігається надзвичайний її сплеск - майже на 243%. Зріс рівень дитячої злочинності і в ряді районів: Новомиколаївському – на 100%, Запорізькому, Приазовському – на 50%, в Якимівському – на 40%, у місті Бердянськ – на 38%.

На боротьбу з дитячою безпритульністю спрямовані профілактичні рейди «Вулиця» та «Вокзал», однак цього року їх проведено менше, ніж за аналогічний період минулого року. З початку року обстежено 1831 кризову родину, з яких вилучено 279 дітей. До сімей, які отримали статус «неблагополучних», але усвідомили своє становище та намагаються виправити ситуацію, повернуто 418 дітей.

Але, на жаль, це не є свідченням якісної профілактичної роботи. Бо кількість батьків, позбавлених батьківських прав, з року в рік зростає.

Так, у 2004 році було позбавлено батьківських прав 284 особи, у 2005 – 293, у 2006 – 308 осіб, у 2007 – 462, 2008 – 515, а тільки у першому півріччі поточного року – 271.

Традиційно найбільше таких випадків в Оріхівському, Василівському, Пологівському, Вільнянському районах.

- Таким чином, ми не долаємо безпритульність, а породжуємо її. Звертаю вашу увагу на те, що профілактика полягає не тільки у проведенні відповідних бесід з батьками, які ухиляються від виконання своїх обов'язків, а й потребує конкретних дій з боку спеціалістів служб, центрів соціальних служб, кримінальної міліції у справах дітей. Акцент повинен робитись на сприянні працевлаштуванню батьків, психологічній допомозі тим сім'ям, де склалася вже конфліктна ситуація, консультаційній, та по можливості, матеріальній допомозі, - наголосив М. Фролов.

Учасники зібрання також порушували досить проблемне питання щодо забезпечення житлом дітей – сиріт 18-23 років, які до цього віку постійно перебували під опікою держави. Не дивлячись на те, що Мелітопольський соціальний гуртожиток заповнений лише на 30%, не всі райдержадміністрації та міськвиконкоми використовують можливість забезпечити молоду людину хоча б таким житлом.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць