Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Недотримання карантинних вимог призвело до збільшення летальних випадків від COVID-19

27 листопада 2020 - 14:41

Сьогодні відбувся прес-брифінг начальника КУ «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Анатолія Куртєва. Керівник установи розповів про специфіку роботи бюро в період пандемії ковіду, яка процедура проведення патологоанатомічного розслідування померлого від ковіду.

Бюро судово-медичної експертизи з 1 квітня 2020 року було оптимізовано і до нього приєднали  патологоанатомічне бюро. З того ж часу база на вул. Оптимістичній,1 є опорною для роботи з померлими від коронавірусної хвороби в м. Запоріжжі і Запорізькій області.

Рішення про створення єдиного центру по роботі з померлими від COVID-19 було обумовлено необхідністю дотримання санітарно-епідеміологічних правил, щоб не розповсюджувати вірус по інших закладах області.

Як зазначив Анатолій Куртєв, нині заклад потребує додаткових приміщень для роботи через різке зростання захворюваності на ковід та збільшення кількості летальних випадків.

  • З 1 квітня до 1 вересня нашими співробітниками було проведено 7 судово-медичних досліджень та 15 – патологоанатомічних. Нині ситуація значно змінилася. Тільки за жовтень було проведено 39 судово-медичних та 112 патологоанатомічних розслідувань. За листопад проведено 73 судмедекспертизи та 149 патологоанатомічних досліджень. І місяць ще не завершився! Тільки за вчора ми мали +15 нових летальних випадків, – повідомив Анатолій Куртєв.

Він також додав, що приміщення бюро не розраховані на таку кількість померлих, а мають забезпечувати потреби тільки однієї міської лікарні. Через зростання кількості летальних випадків та брак приміщень співробітники змушені працювати в посиленому режимі.

  • Іноді ми маємо факт перевантаження бази. Але це лише поодинокі випадки, які ми намагаємося вирішити якомога скоріше, – прокоментував керівник обласного бюро.

Анатолій Куртєв також зазначив, що вже знайдено нове приміщення, планується його реконструкція.

На сьогодні сформовано три патологоанатомічні бригади, які працюють в умовах коронавірусної інфекції і три судово-медичні бригади. Працюють у дві зміни. Бригада складається із лікаря, фельдшера та молодшого медичного працівника. До останнього часу співробітники мали два вихідні, але через зростання кількості летальних випадків від коронавірусу є тільки один вихідний – неділя. Однак, навіть у вихідні дні на місці є черговий. Тіло померлого приймають і розміщують у залі чистої зони, потім його переміщують в зону інфекційного дослідження. 

  • Усі працівники дотримуються протиепідемічних норм. Вони забезпечені засобами індивідуального захисту, дезінфекційними засобами. Також на сьогодні ми вже підготували документи на закупівлю нових засобів захисту. Нині маємо запас на місяць вперед у повному обсязі – зазначив Анатолій Куртєв.

Крім того, Анатолій Куртєв розповів про саму процедуру проведення судмедекспертизи і патологоанатомічного розслідування.

  • Померлих із лікарні привозить спеціальна бригада. Якщо летальний випадок стався вдома, то ми співпрацюємо із СКП «Ритуал». Однією з обов’язкових умов, яку ми поставили усім, є перевезення тіла померлого у спеціальному, закритому пластиковому пакеті, як того вимагає постанова головного санітарного лікаря. Після проведення експертизи тіла померлих знову поміщають до спеціального пакету та передають ритуальній службі, – підкреслив керівник обласного бюро судмедекспертизи.

Як зазначив Анатолій Куртєв, іноді родичі померлого не розуміють значення дотримання протиепідемічних вимог та самовільно порушують правила транспортування і поховання.

  • Ми попереджаємо працівників ритуальної служби та родичів, що процедура поховання має проходити у закритій труні, але, на жаль, нас не завжди чують. Люди самостійно відкривають пакети та проводять обряди, наражаючи всіх присутніх на небезпеку, - додав Анатолій Куртєв.

Наприкінці зустрічі з пресою керівник обласного бюро судмедекспертизи звернувся до всіх жителів області:

  • Зростання кількості летальних випадків – це наслідок недотримання населенням карантинних вимог. Тому бережіть себе та своїх близьких. Виконуйте всі протиепідемічні вимоги! Носіть маску та дотримуйтесь соціальної дистанції. 

Довідково.

За оперативною інформацією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, на ранок 27 листопада у Запорізькій області зареєстровано 28 229  лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. За минулу добу було зареєстровано 1003 нові випадки захворювання. На сьогодні в області одужало та виписано зі стаціонарів після негативних повторних обстежень на коронавірус методом ПЛР 4789 осіб. На жаль, на сьогодні у Запорізькій області зафіксовано 292 летальні випадки від COVID-19. За останню добу було зареєстровано 10 нових смертей.  



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни