Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Конфлікт навколо каолінового кар'єру на Вільняншині входить у правове русло

20 січня 2021 - 17:30

Сьогодні, 20 січня, в Запорізькій обласній державній адміністрації відбулося перше установче засідання робочої групи з розгляду проблемних питань будівництва кар'єру з видобутку каоліну на території Павлівської ОТГ поблизу Вільнянська. Робочу групу очолив досвідчений архітектор, начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим. Його заступницею визначено помічницю голови облдержадміністрації Ірину Пірогову.

Як зазначив Олександр Билим, до роботи комісії запрошені незалежні експерти, спеціалісти екологічного профілю, представники громадськості та екоактивісти. Це дозволить зробити роботу групи прозорою та неупередженою. Так, до робочої групи приєдналися як представники розробника родовища “Біляївський збагачувальний комбінат”, так і їх опоненти з громадської організації “Вольтерра”. Крім того, у ній представлені інші громадські активісти:  представниця «Екокоаліції» Тетяна Ярмохіна та досвідчений юрист, президент ГО “Правова країна” Сергій Биков. Долучитися до роботи погодились доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ Олександр Рильський, представник Науково-експертної ради зі сталого розвитку Запорізького регіону Олексій Стояновський, інші фахівці та експерти.

Під час засідання учасники групи визначили порядок та черговість зібрань, заслухали конфліктуючі сторони, ознайомилися із переліком проблемних питань, а також зі зверненнями як громадськості так і представників ТОВ «Біляївський каоліновий кар’єр». Зокрема, місцевих жителів, в першу чергу, турбують питання законності дозволів на будівництво кар’єру, наявності всіх необхідних лабораторних досліджень та безпечності розміщення виробництва поблизу населених пунктів.

За результатами зустрічі вирішено направити до відповідних органів влади, компетентних установ сформовані блоки проблемних питань для подальшого опрацювання та надання відповідей. Надалі засідання робочої групи з вивчення ситуації навколо будівництва Біляївського каолінового кар’єру поблизу Вільнянська планується проводити щотижнево.

Згідно розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Старуха, робоча група має в найближчі дні відзвітувати про перші результати своєї роботи. 

Як раніше повідомив Олександр Старух на своїй сторінці Фейсбук, будівельні роботи на каоліновому кар’єрі поблизу Вільнянська припинено. Засновник ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» Олександр Вотинцев дотримав свого слова та протягом 48 годин відвів техніку з місця конфлікту. Тепер у комісії, до якої увійшли представники влади, громадськості та незалежні експерти є час спокійно опрацювати всю земельну та дозвільну документацію і розібратися у ситуації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей