Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Децентралізація у сфері культури

4 лютого 2021 - 10:36

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко повідомив про підсумки децентралізації у сфері культури.

- Кожен мешканець села чи міста має право не лише на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці, але й на якісний культурний продукт.  Звичайно, люди можуть впливати на якість культурних послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Отже, саме органи місцевого самоврядування повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання культури і, не будемо забувати, нести за це відповідальність.

Державна політика України у сфері місцевого самоврядування спирається на інтереси жителів територіальних громад і з 2014 року передбачає децентралізацію влади – тобто передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності. Сьогодні можна казати про підсумки передачі повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування.

Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації всі ці роки проводилися круглі столи, семінари, зустрічі, наради, які визначали проблеми, що виникали у громадах, окреслювали питання, ми разом поступово їх вирішували. Ми працюємо у тісній співпраці – представники обласної влади та об’єднаних територіальних громад. Далі проходила праця на місцях, ми відвідували об’єднані територіальні громади. Ми проходимо цілком логічний шлях від «вертикального» до «горизонтального» суспільства, в якому, де б людина не живе, вона мала рівні можливості, в тому числі і щодо задоволення культурних потреб. Сьогодні ми бачимо, як оновилися заклади культури, зокрема в селі Азовському, в Комишуваській об’єднаній територіальній громаді, в Комиш-Зорянській територіальній громаді, в Кирилівці, Пологах, Оріхові.

На базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки проведено кілька обласних семінарів-практикумів для керівників бібліотек області, під час яких обговорювався  хід децентралізації в області та нові можливості  сучасних бібліотек, які відкрив для них цей процес. Зробивши аналіз діяльності бібліотек та бібліотечного фонду наголошую - сьогодні бібліотека перестала бути сховищем книг, а стала центром спільнот, центром  самоосвіти, який надає інформаційні послуги.

Останніми рокам ми маємо нові вимоги та виклики сьогодення щодо сфери культури, особливо в умовах здійснення державних реформ та враховуючи, що існуюча система управління культурою потребує нагальних змін. Сьогодні культура виступає як простір широкої комунікації і, зрештою, як важливий чинник економічного розвитку країни. Весь цей час ми працюємо у тісній співпраці – представники обласної влади та об’єднаних територіальних громад.

Завершується процес передачі майна та затвердження базової мережі закладів культури ОТГ, бібліотечної системи, закладів культури клубного типу, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, створення інноваційних моделей закладів культури, запровадження сучасних креативних форм роботи, впровадження електронного реєстру об’єктів культурних цінностей. Посадовці Департаменту постійно надають методичну допомогу, консультують щодо повноважень структурних підрозділів закладів культури ОТГ з питань охорони культурної спадщини.

На сьогодні в  області скорочено 33 заклади культури. Це не означає, що вони зникли, майно хтось присвоїв, а приміщення розвалилися. З цих тридцяти трьох закладів 9 закладів культури реорганізовано у 3 заклади, 19 закладів – після завершення децентралізації та у разі можливості фінансування відновлять роботу. 8 закладів культури не будуть відновлювати роботу і ліквідовані остаточно у зв’язку з тим, що їхні приміщення застаріли та непридатні для роботи. Процес передачі територіальним громадам об’єктів спільної власності  територіальних громад районів відбувається під пильною увагою Департаменту.  Докладно:

У Запорізькому районі ліквідовано 1 районний будинок культури, в Кушугумській ОТГ закрито клуб та бібліотеку в с. Малокатеринівка. У Василівському районі (Кам’янсько-Дніпровському районі) – 5 мистецьких шкіл реорганізовано в одну дитячу школу мистецтв. В Мелітопольському районі (Якимівському районі) КСК «Скіф» - передано до галузі спорту, Веснянський БК ліквідовано через аварійний стан та малочисельність села), 2 мистецькі школи реорганізовано в один заклад культури.

У Приазовському районі ліквідовано районний методичний центра та централізовану бухгалтерію.

У Бердянському районі (у Приморському районі) у зв’язку з відсутністю фінансування 19 бібліотек скорочено під час децентралізації, реорганізовано 2 мистецькі школи в одну Приморську мистецьку школу, Коларівською сільською радою скорочена 1 бібліотека у зв’язку з відсутністю необхідності  -низький рівень відвідування та фінансування.

Естетичне виховання дітей – найважливіше завдання  яке перебуває під особливою увагою Департаменту культури. Дитячі школи мистецтв також пройшли шлях реорганізації під час децентралізації.

Наприклад, Кам’янсько-Дніпровський район 15 серпня 2016 року реорганізував п’ять мистецьких шкіл району в КЗ «Кам’янсько-Дніпровську районну дитячу школу мистецтв» Кам’янсько - Дніпровської районної ради.

Якимівський район 26 квітня 2018 року реорганізував «Давидівську дитячу музичну школу» шляхом приєднання до КЗ «Якимівська дитяча музична школа». Викладацький склад педагогічних працівників та плановий контингент учнів збережено. Давидівська дитяча музична школа, яка працює в приміщенні загальноосвітньої школи, стала філією Якимівської дитячої музичної школи. В Якимівській ДМШ відкрито ще один клас хореографії, придбано для цього класу спеціальне дзеркало, мати, 50 стільців. Заплановано зробити заміну вікон на пластикові. Керівництво мистецької школи працює в тісному контакті з керівництвом ОТГ. Мистецьке життя учнів та викладачів висвітлюється на сторінці «Відділ культури і туризму Якимівської селищної ради» соціальної мережі Facebook. Учні школи достойно презентують своє мистецтво на конкурсах, які проводяться дистанційно. Батьківська плата за навчання складає 80-120 грн. на місяць.

Приморський район 25 лютого 2020 року реорганізував КЗ «Дитяча художня школа» Приморської міської ради Приморського району шляхом приєднання до КЗ «Приморська мистецька школа» Приморської міської ради Приморського району. Учні художнього відділення продовжують навчання у тому ж самому приміщенні. Повністю збережено контингент учнів. До штату розпису введено посаду бухгалтера, отже, фінансування відразу поступає на рахунок мистецької школи. Культурне життя вихованців школи висвітлюється на сторінці «Приморська мистецька школа» соціальної мережі Facebook. Учні та викладачі закладу постійні учасники творчого життя м. Приморськ. Плата за навчання становить 100-150 грн. на місяць.

Ще раз підкреслю – всі ці рішення приймалися за згодою місцевих мешканців, громад, які реально оцінили свої культурні потреби і можливості.

Сьогодні ми вже маємо позитивний досвід підтримки культури новоутвореними об'єднаними територіальними громадами та нові джерела фінансування, зокрема й гранти – українські та міжнародні. Спільними зусиллями завдяки реформі децентралізації можна не тільки зберегти, а й розширити мережу закладів культури, забезпечити найрізноманітніші творчі запити й культурні потреби жителів міст і сіл.

Розглянемо кілька прикладів позитивного впливу децентралізації на розвиток культури в Запорізькій області. Децентралізація збільшила роль локальної культури у житті кожної громади. Культурні особистості кожної території все частіше стають цінним здобутком громади, як можливості для розвитку традицій, туризму, ремесел, і, як наслідок – економіки.

Яскравим прикладом підтримки культури та впровадження креативних індустрій в нашій області є Кирилівська об'єднана територіальна громада Якимівського району, де позиція місцевої влади дала поштовх реалізації багатьох інноваційних проєктів, приватних і громадських ініціатив. З метою створення єдиного культурно-дозвіллєлевого простору на території громади  рішенням шостої ceciї сьомого скликання Кирилівської  селищної ради № 11 від 22 березня 2018 року було створено комунальний заклад «Центр культури, дозвілля та мистецької освіти Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області»  (КЗ «ЦКД та МОКСРЯРЗО»),

Центр діє за принципом універсалізації на базі клубних та бібліотечних закладів культури Кирилівської громади і має  у своєму складі 9 відокремлених структурних підрозділів (філій). За два роки завдяки спільній роботі влади та  депутатського корпусу Кирилівської  селищної ради, в приміщеннях структурних підрозділів проведено необхідні ремонти, зміцнено матеріально-технічну базу, кількість штатних  працівників закладів культури збільшилася майже вдвічі та становить 60,75  штатних одиниць.

Ще одним прикладом успішного впливу децентралізації на розвиток  культури в Запорізькій області є Долинська об'єднана територіальна громада Запорізького району. Мережа закладів культури, які підпорядковуються КЗ «Центр культури  та   дозвілля» Долинської сільської ради становить 14 установ. Тільки у 2019 році матеріальне-технічне забезпечення усіх закладів культури значно покращилося, зокрема відбулося оновлення та поповнення книжкового фонду сільських бібліотек на загальну  суму 70 000 гривень,  виділено 5 119,14 гривень на передплату  періодичних видань, в усіх бібліотеках тепер є лялькові театри. Проведено ремонтні роботи, в клубах оновлюються сценічні костюми та взуття, оформлення сцен, придбано нові крісла в глядацькі зали. Всі заклади культури Долинської ОТГ підключено до мережі Інтернет.

Діяльність закладів культури об'єднаних територіальних громад широко висвітлюється у мережі Facebook та на  Youtube каналі, ведеться активна робота на власних сайтах. Карантинні обмеження спонукали до пошуку нових форм роботи із глядачами, заохотили освоїти нові технології. Працівники культури області знаходяться у постійному пошуку нових ідей. Усі креативні плани знаходять підтримку Департаменту культури, туризму, національностей та релігій, обласної влади.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни