Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медики Запорізької області першими зробили щеплення від COVID-19

25 лютого 2021 - 17:00

Сьогодні в 7 міській лікарні Запоріжжя стартувала кампанія імунізації від коронавірусу. Згідно з попередньо затвердженим планом, перші дози вакцини отримали медпрацівники, які працюють з інфікованими та перша мобільна бригада.

Першим, кого вакцинували у Запорізькій області став лікар-анестезіолог Запорізької міської лікарні № 7 Ярослав Наговський. Протягом першої години вакцинації щеплення отримали ще 23 лікаря.

На імпровізованому брифінгу, присвяченому старту вакцинації, медики ознайомили громадськість зі своїми подальшими планами. Перші години кампанії імунізації прокоментували головний державний санітарний лікар Запорізької області Роман Терехов, вакцинований медпрацівник та лікар, який робив щеплення.

  • Вакцинація є найбільш дієвим засобом у протистоянні короновірусній інфекції та сприяє формуванню колективного імунітету. Щеплення від COVID-19 кожної людини буде проходити у два етапи. Друга доза вакцини надається через 28 діб після першої. Ми розпочинаємо кампанію з вакцинації тих, хто знаходиться на передовій боротьби з ковід - наших медиків. Потім свою дозу препарату отримають будинки-інтернати для осіб похилого віку, наголосив головний санітарний лікар області Роман Терехов.

Також посадовець вчергове підкреслив, що вакцинація проводиться виключно офіційно зареєстрованим та перевіреним препаратом. Щеплення проводиться безкоштовно та добровільно. Імунізацію можуть здійснювати лише спеціально навчені медпрацівники. Усього в області працюватиме 24 мобільні бригади.

Ярослав Наговський, як перший, хто отримав щеплення, поділився з журналістами своїми враженнями  і запевнив у гарному самопочутті.

  • Я прийняв рішення про вакцинацію добровільно та усвідомлено, бо короновірусна хвороба на сьогодні є надзвичайно небезпечною у порівнянні з іншими вірусами. Особисто як лікар я щодня спостерігаю як люди складно переносять це захворювання. На жаль, бувають і летальні випадки. Вакцина формує імунітет проти вірусу та допомагає попередити розвиток можливих ускладнень. Вона ніяк не позначається на здоров'ї і людина може вести цілком нормальний спосіб життя, підкреслив він.

Лікар першої мобільної бригади з імунізації Олександр Потапов, яий і робив перше щеплення, наголосив на тому, що протягом першої години вакцинування пройшли 23 лікаря. Жоден з них не поскаржився на погіршення самопочуття.   

  • Усі медики мобільних бригад пройшли необхідне навчання, розуміють що таке вакцина, як з нею поводитися та як діяти у непередбачених ситуаціях. Після щеплення лікарі мобільної бригади спостерігають за пацієнтом протягом 30 хвилин. На даний момент побічних реакцій не спостерігається, наголосив Олександр Потапов.

Нагадаємо, що вчора вночі до області надійшла перша партія вакцини Oxford/AstraZeneca (Британія-Швеція) у кількості 24 тисяч доз. Усього наша країна отримала 500 тисяч доз вакцини. Протягом першого півріччя до країни може надійти від 2,2 до 3,7 млн доз цієї вакцини у межах глобальної ініціативи COVAX. Загалом в Україні заплановано п’ять етапів вакцинації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі