Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада і медики обговорили актуальні питання розвитку трансплантації у Запорізькій області

26 лютого 2021 - 13:07

Сьогодні в обласній державній адміністрації за участі народної депутатки України Оксани Дмитрієвої та заступниці голови ОДА Злати Некрасової відбулася нарада з актуальних питань розвитку трансплантації у Запорізькій області. 

На захід крім посадовців зібрались представники медичних закладів Запоріжжя та районів області. Учасники обговорили основні законодавчі зміни та проблемні моменти розбудови системи трансплантації в нашій державі. 

За словами заступниці голови облдержадміністрації Злати Некрасової, наш край завжди приділяв значну увагу розвитку трансплантології. Зокрема, під керівництвом академіка Олександр Никоненка виконані перші в країні успішні операції з пересадки органів. Допомагає в розвитку та реалізації наукових і практичних напрямків трансплантації Запорізький медичний університет. А Запорізька обласна клінічна лікарня стала учасником пілотного проєкту по зміні механізмів фінансового забезпечення трансплантації. 

  • Розвиток трансплантації є важливим державним завданням, яке, насамперед, реалізує конституційні права наших співгромадян на життя та охорону здоров'я, медичні допомогу. Тому ми сподіваємось, що активна спільна робота допоможе нам досягти рівня трансплантаційної незалежності від інших держав, – зазначила Злата Некрасова. 

Про ключові зміни до законодавства, що регулює здійснення трансплантації в Україні, учасникам наради розповіла народна депутатка України, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва. За її словами, в останні два роки внесено низку новацій до умов застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині, проведення судово-медичної експертизи тощо. Крім того, законодавчо визначено, порядок самої процедури трансплантації та що може вважатись умисним її порушенням. 

  • Ми захистили наших лікарів на законодавчому рівні, але в жодному разі не зняли з них відповідальності за порушення порядку трансплантації, –  наголосила Оксана Дмитрієва.

Також народна депутатка оцінила високий рівень розвитку трансплантології у нашому регіоні і висловила сподівання, що Запоріжжя стане взірцем для інших регіонів країни. 

Позицію Міністерства охорони здоров'я та його роль у розбудові системи трансплантації висловив генеральний директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України Василь Стрілка. За його словами, сьогодні держава витрачає більше 2 млрд грн. на трансплантологічне оперування наших громадян за кордоном. Ці кошти можна було б витратити більш раціонально, якщо б в Україні діяла розвинута трансплантаційна мережа. Крім того, великою проблемою України є дефіцит донорських органів. Наша держава поки що, на жаль, знаходиться на останньому місці в Європі по рівню розвитку посмертного донорства.

  • Сьогодні нам необхідно докласти максимум спільних зусиль для розвитку трансплантації як системи. Наші пацієнти не повинні вештатись по світу у пошуках донорів, щоб врятувати своє життя. Таку допомогу їм мають надавати вдома, – підкреслив  Василь Стрілка.

Директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль розповів про роль Центру в процесі трансплантації та особливості роботи в новоствореній Єдиній державній інформаційній системі трансплантації органів та тканин, яка почала працювати з 1 січня цього року.

  • Час біжить швидко. Сьогодні ми уже, на щастя, перейшли від ентузіазму окремих лікарів-першопрохідців до щоденної рутинної роботи з наповнення баз даних донорських органів. Можливість викорситовувати інформаційну систему мають лише трансплант-координатори. База даних має декілька рівнів доступу та розміщена в захищеному хмарному сховищі, –  прокоментував Дмитро Коваль. 

Запрошені на нараду представники медичних закладів області активно долучилися до обговорення проблемних питань розвитку трансплантації у Запорізькій області. Крім того, медики регіону винесли на розгляд актуальні питання доопераційного та пострансплантаційного ведення пацієнтів, належного технічного забезпечення закладів охорони здоров'я, що входитимуть до системи трансплантації тощо.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області