Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада тримає на контролі ситуацію навколо шахт у Степногірську

23 квітня 2021 - 14:15

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова відбулася нарада щодо попередження надзвичайної ситуації на території Степногірської громади. 

До заходу також приєдналися помічниця голови ОДА з екологічних питань Ірина Пирогова, керівники профільних Департаментів облдержадміністрації, керівництво району та громади, представники Управління державного екологічного нагляду (контролю) біоресурсів, обласної прокуратури, Держпраці, Держпродспоживслужби, ДСНС та обласного лабораторного центру. 

Як повідомив Володимир Шустов, до облдержадміністрації надійшла інформація від контролюючих органів про факти недотримання існуючих норм безпеки на об’єктах критичної інфраструктури - шахтах Степногірської громади, які належать ЗАТ «Стептехсервіс». 

  • Ситуація надскладна і потребує оперативного вирішення. В такому стані справ вона залишатися більше не може. Сьогодні нам необхідно прийняти управлінські рішення, щоб не допустити виникнення екологічної катастрофи, - наголосив Володимир Шустов. 

Згідно наявних даних, на проммайданчику шахт проводяться роботи з демонтажу обладнання та устаткування шахтного комплексу - вирізаються металоконструкції. Це може призвести до руйнування шахтних стволів та створити передумови неконтрольованого потрапляння до водоносних горизонтів шкідливих речовин. У разі ж неприйняття невідкладних заходів реагування подальші будівельні роботи можуть призвести до екологічної катастрофи – отруєння водоносного горизонту, що може залишити без питної води значну частину Запорізького регіону. 

Голова Степногірської селищної громади Ірина Кондратюк повідомила учасникам наради, що шахти перебувають у власності ЗАТ «Стептехсервіс». Однак роками підприємство фактично не працювало і лише нарощувало борги. Тому судом накладено арешт на майно, а виконавчою службою здійснювалася реалізація окремих об'єктів проммайданчику та будівельних матеріалів. 

Залучені до обговорення експерти повідомили, що демонтаж або консервацію конструкцій шахти можливо проводити лише за погодженим проєктом. Також об'єкт має пройти не одну перевірку державних органів нагляду, спеціалістів та фахівців. Наразі всі роботи на проммайданчику проводяться без дозволів і дотримання вимог чинного законодавства України з питань санітарної, техногенної, екологічної, пожежної безпеки, охорони праці та будівництва.

Підсумовуючи результати наради, перший заступник голови облдержадміністрації зазначив, що підняте питання необхідно детально вивчити. Всім учасникам наради доручено в терміновому порядку надіслати до облдержадміністрації офіційні пропозиції зі своїм баченням проблеми.

  • Нам необхідно об'єктивно вивчити питання, все дослідити та напрацювати загальні пропозиції. Після цього ми звернемося до центральних органів державної влади, щоб вони допомогли у вирішенні цієї проблеми, - підкреслив Володимир Шустов.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий