Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В облдержадміністрації обговорили проблеми регулювання забруднення повітря

8 липня 2021 - 10:55

Що робити з викидами в атмосферу у періоди несприятливих метеорологічних умов вирішували вчора під час “круглого столу” під керівництвом першого заступника голови Запорізької ОДА Володимира Шустова. 

До заходу, ініційованого департаментом захисту довкілля облдержадміністрації, приєдналися представники Управління екологічної безпеки Запорізької міськради, обласного центру контролю та профілактики хвороб, обласного центру з гідрометеорології, державної екологічної інспекції, а також українські та міжнародні експерти з екології.

  • Запоріжжя - унікальне місто, де повний комплекс важкої металургії розташований на одному майданчику та оточений житловими кварталами. Високий техногенний вплив підприємств погіршується кліматичними особливостями регіону. Тому питання регулювання забруднення повітря надзвичайно важливе і має постійно перебувати в полі уваги влади. Сьогодні ми в форматі “круглого столу”, вільної дискусії, обговоримо, яких заходів треба вжити, щоб покращити систему регулювання викидів в часи певних метеорологічних умов. У кожного з нас є діти чи онуки, і ми маємо вже сьогодні потурбуватися про їх майбутнє і визначити реально діючий план вирішення проблеми забруднення повітря, -  зазначив Володимир Шустов на початку заходу. 

Як розповіла присутнім в.о. Директора департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Ірина Пірогова, минулоріч за даними управління статистики обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними джерелами в м. Запоріжжі склав сумарно 64,9 тис. тонн  від більш ніж 500  суб’єктів господарювання.  Переважаючий внесок у цей обсяг забруднення вносять промислові підприємства, викиди яких складають близько 68 %, та автотранспорт, внесок якого сягає більше  30 %. Проблемою також є те, що регулювання викидів за несприятливих метеорологічних умовах в усіх містах України здійснюється відповідно до морально та ідеологічно застарілих нормативних документів. Важливим є і те, що характерні для Запоріжжя несприятливі метеорологічні умови, під час яких і фіксується найбільше перевищень концентрації шкідливих речовин у атмосфері, бувають не лише в окрему пору року, а майже кожної четвертої доби.  

  • За останні півроку відомо про 79 випадків з несприятливими погодними умовами. В цей час зафіксували 36 перевищень. Тому ми маємо контролювати цю ситуацію весь час, а не тільки  взимку чи восени, - додала Ірина Пірогова. 

Спостереження за рівнем забруднення атмосферного повітря проводиться Державною гідрометеорологічною службою. За словами представниці установи Тетяни Сорокіної, фахівці служби кожного робочого дня готують прогнози та попередження про погіршення погоди. Ця інформація оперативно передається через управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  на підприємства-забруднювачі.

З присутніми поділились досвідом представники Кременчуцької міської ради, які мають позитивний кейс регулювання якості повітря у місті. Після впровадження плану регулювання та функціональної системи взаємодії,  кількість звернень на міську гарячу лінію знизилася втричі.  

Під час настання несприятливих метеорологічних умов промислові підприємства мають вживати короткострокові заходи з обмеження певних технологічних процесів, пов’язаних з викидами. Представниця ПАТ "Запоріжсталь" Інна Холіна розповіла учасникам зібрання, як проходить реагування на повідомлення про погіршення погодних умов на підприємстві. За її словами, у Запоріжсталі є розроблений та затверджений план дій на випадок погіршення метеорологічних умов. Так, коли диспетчер заводу отримує попередження, то одразу передає його керівництву підприємства, всіх цехів та іншим відповідальним особам. Однак, іноді попередження про погіршення погоди приходять лише за 20-30 хвилин і одномоментно підготувати підприємство та знизити викиди неможливо. На це потрібен певний час.

Окремо учасники “круглого столу” зосередили увагу на необхідності створення дієвої системи  інформування, попередження про погіршення метеорологічних умов не тільки підприємств, а й населення. Так, представниця Екоаліції Тетяна Ярмохіна висловила пропозицію міській владі Запоріжжя розробити план дій для регулювання якості повітря під час НМУ, залучивши до його розробки фахівців з екології та науковців. В нього в обов'язковому порядку  треба включити систему оповіщення населення і розробити відповідні рекомендації для громадян.

Загалом в ході бурхливого обговорення сторони дійшли висновку, що фактично система регулювання викидів у період несприятливих метеорологічних умов недосконала та потребує значних змін. Так, для врегулювання питання якості повітря необхідно, в першу чергу, проаналізувати нині діючу нормативну базу, щоб потім ініціювати внесення у неї змін з метою розширення повноважень місцевої влади в питаннях контролю якості повітря. Також необхідно створити дієвий алгоритм реагування на підвищення забруднення повітря в період несприятливих метеорологічних умов. Додатково міська влада Запоріжжя обіцяє переглянути перелік підприємств, яким надходять сповіщення та, залучивши наукові і медичні установи, розробити заходи з мінімізації негативного впливу на населення в період несприятливих метеорологічних умов.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору