Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Енергоефективність та енергозбереження – це наші перспективи

18 лютого 2010 - 14:37

На цьому особливо наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний, який взяв участь у конференції «Українська програма підвищення енергоефективності (UKEEP)», яка пройшла у Запоріжжі.

Олександр Бережний подякував організаторам конференції за те, що саме в Запоріжжі проводиться такий захід, який дуже актуальний для нашої області. Адже наш регіон є найбільшим енергогенератором та енергоспоживачем в Україні. Середнє річне споживання природного газу в області складає близько двох мільярдів кубічних метрів, а електроенергії – 10 млрд. кВт. На території регіону знаходяться три енергогенеруючі станції, які виробляють більше чверті всієї електроенергії в країні.

Особлива увага в області приділяється ефективному використанню енергоресурсів. Щорічно на реалізацію заходів з енергозбереження, передбачених відповідною обласною програмою, витрачається порядку 500-600 млн. грн.. Також ведеться підготовка розробки Комплексної програми енергоефективності Запорізької області на 2011-2015 роки.

Серед основних напрямків політики енергозбереження в нашій області перший заступник голови ОДА виділив енергозбереження у промисловому комплексі, розвиток вітроенергетики, впровадження соломоспалюючих теплогенераторів та запровадження теплових насосів.

- Розпочато реалізацію проектів з будівництва парків вітрових електростанцій на територіях Приазовського, Приморського та Бердянського районів з плановою потужністю понад 1000 МВт, - зазначив Олександр Бережний. – Ці проекти відкривають для нас нові перспективи.

Також сьогодні одним з пріоритетних напрямків розвитку альтернативних відновлювальних джерел енергії є використання соломи. Тільки для опалення приміщень можна використовувати майже 600 тисяч тонн соломи. До речі, в області вже встановлено соломоспалюючі теплогенератори, зокрема, у Приазовському районі до нього підключено будинок культури, школу та дитячий садок.

За словами Олександра Бережного, нинішня економічна, фінансова і політична криза в Україні тільки погіршує стан енергетичного ринку. На жаль, в країні немає практичної державної програми дій з ліквідації енергетичної залежності від зовнішніх постачань енергоносіїв. Тому облдержадміністрація для розвитку потенціалу енергозбереження і виробництва альтернативних відновлювальних (нетрадиційних) джерел енергії в Україні пропонує сформувати необхідну для цього законодавчу та нормативну базу, розвивати максимально тісну співпрацю українських та зарубіжних учасників галузі, встановити суттєві штрафні санкції за нераціональне використання традиційних паливно-енергетичних ресурсів, удосконалити систему нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів та передбачати в державному бюджеті реальне фінансування для забезпечення впровадження енергозберігаючих технологій.

Керівник проекту UKEEP Андерс Лунд подякував облдержадміністрації за особливу увагу до питань підвищення енергоефективності та за конкретні результати роботи. Також він повідомив, що в Україні споживається втричі більше енергоносіїв, ніж в країнах Євросоюзу, а отже українські виробники використовують утричі більше енергоресурсів для виробництва одного й того ж продукту. Саме тому UKEEP пропонує нам привабливі умови кредитування проектів, реалізація яких дозволить знизити енергоспоживання чи виробляти енергію більш ефективно. На цю програму ЄБРР виділив 150 мільйонів євро. У рамках цього проекту надається безкоштовна технічна допомога міжнародних консультантів з енергоефективності.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також