Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На ринках зафіксовано зниження цін

12 березня 2010 - 14:01

Заступники голови облдержадміністрації Микола Фролов та Олександр Сін провели обласну селекторну нараду, на якій розглянуто питання забезпечення соціальних виплат та соціального захисту, пріоритети формування бюджету на 2010 рік та поточна цінова ситуація на споживчому ринку.

Микола Фролов звернув увагу керівників міст та районів на те, що в області зараз нема причин, щоб не виплатити аванс працівникам бюджетної сфери. Тому необхідно своєчасно провести всі виплати, у т. ч. розрахуватися за комунальні послуги у бюджетних установах.

- Усі території мають можливості, щоб у них не було боргів. Школи, лікарні, державні установи повинні працювати у нормальному режимі, - підкреслив посадовець. – І це спільне завдання як для керівників виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування.

Також заступник голови ОДА зобов'язав органи місцевої влади забезпечити на своїх територіях якісне харчування учнів 1-4-х класів. Сьогодні це викликає стурбованість у керівництва облдержадміністрації, особливо - щодо розмірів фінансування та організаційних питань.

Посадовець повідомив, що облдержадміністрація вживає заходи для забезпечення необхідних потреб області в інсулінах до затвердження Держбюджету і в цьому питанні не повинно виникати проблем.

Микола Фролов поставив перед керівниками територій завдання посилити увагу до діяльності мережі дошкільних дитячих закладів. Сьогодні спостерігається збільшення черги бажаючих влаштувати своїх дітей у дитсадки, проте керівники міст та районів не вживають дієвих заходів для вирішення цієї проблеми. Хоча у містах для цього резерви існують.

Також посадовець дав доручення активізувати роботу з підготовки до святкування 65-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні, врегулювати схему фінансування закладів охорони здоров'я та освіти у сільських районах на рівні сільрад, відвідати всі ФАПи для вжиття необхідних заходів.

Олександр Сін поставив завдання негайно розпочати роботу щодо формування місцевих бюджетів та кожній території обрахувати мінімально необхідні видатки. При цьому він попередив, що керівникам не слід розраховувати на збільшення видаткової частини.

При формуванні бюджету на 2010 рік заступник голови ОДА рекомендував керуватися такими пріоритетами як можливе скорочення фінансування деяких програм, оптимізація споживання енергоресурсів у бюджетних установах, аналіз завантаженості персоналу у бюджетних закладах, посилення роботи над збільшенням доходів.

Посадовець зобов'язав керівників територій продовжити роботу щодо приведення розміру орендної плати за землю до трьох відсотків. Серед районів, де ця плата нижча, - Бердянський, Веселівський, Запорізький, Кам'янсько-Дніпровський, Куйбишевський, Мелітопольський, Михайлівський, Приморський, Токмацький, Чернігівський та Якимівський.

Заступник голови ОДА закликав керівників територій негайно розпочати тендерні процедури, не чекаючи затвердження Держбюджету, щоб не зірвати постачання у бюджетні установи харчування, матеріалів тощо.

Щодо поточної цінової ситуації на споживчому ринку Олександр Сін констатував, що проведена робота органами влади дала певні позитивні результати. Зокрема, індекс інфляції з 2,2% у січні знизився до 2,0% у лютому, відповідно, наша область щодо цього показника з 3-4 місця в Україні перемістилася на 8-11.

Однак, вважає посадовець, не все нами зроблено, у нас ще є певний резерв.

Олександр Сін повідомив, що за останню декаду відбувається підвищення цін на хлібобулочні вироби, крупу гречану та манну, яйця, масло вершкове, сир кисломолочний, олію; зниження - на м'ясо та цукор. Більш сприятлива ситуація складається на ринках – відбулося зниження з більшості товарних позицій.

- Ми зафіксували зростання цін тільки на яйця курячі на 1,5%, на рис – 0,3, на моркву – 0,5 і цибулю – 3,6 %, - констатував заступник голови ОДА. – Тобто, по 17 позиціям із 21, які ми моніторимо, ми зафіксували зниження цін.

Олександр Сін заслухав звіти керівників міст і районів та поставив перед ними конкретні завдання, спрямовані на поліпшення цінової ситуації на споживчому ринку. Зокрема, необхідно у містах щотижня проводити ярмарки з продажу тих товарів, на які є збільшення цін у роздрібній торгівлі.

Посадовець зазначив, що є виробники з нормальними цінами, але яких не впускають у Запоріжжя.

Заступник голови облдержадміністрації визнав, що доцільно в обласному центрі та у великих містах проводити міні-ярмарки у кількох районах, а не в одному місці, щоб людям було зручно придбати необхідні товари за доступними цінами. Також варто підключити до цієї роботи й деякі магазини, що також позитивно впливатиме на цінову ситуацію.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів