Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області вже 100 днів успішно працює ринок землі

13 жовтня 2021 - 15:30

 

Під час традиційного брифінгу для засобів масової інформації голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух зазначив, що  в Україні відзначають 100 днів від початку роботи ринку землі. З 1 липня в Україні всі фізичні особи, чиє життя і праця пов’язані з землею, отримали нові можливості для розвитку. Для Запорізької області це важлива подія, адже аграрний сектор - одна з рушійних галузей економіки області та місцевих громад.

На Запоріжжі 2298 тис га земель сільськогосподарського використання, це 84,5% від загального земельного фонду області. В регіоні діє 2406 фермерських господарств.

 - Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності, і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася земельна реформа. Мораторій в Україні 20 років стримував розвиток нашої країни. Із 1 липня, після відкриття ринку землі, країна вступила в новий етап земельних відносин - українські землевласники можуть розпоряджатися своєю землею, - зазначив Олександр Старух.

 

 

Відкритий продаж землі дає нові можливості для агросектору, позитивно впливає на економічний розвиток громад. Громади на місцях отримали у свою власність понад 2 мільйони гектарів землі, а також – можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут.

Як розповів Олександр Старух, середня вартість гектару землі в Україні складає 31 тисячу гривень, у Запорізькій області її ціна 26.400 тис., це пов’язано з тим, що область перебуває в зоні ризикованого сільського господарства. Однак ціна на землю неодмінно зростатиме.

 

-         Ми розуміємо, що земля – це стабільний ресурс, який нікуди не подінеться з нашої території. Тому зацікавлені в тому, щоб вартість цього ресурсу зростала. Зараз ціна за гектар у Запорізькій області дещо нижча, ніж в середньому по Україні через те, що у нас посушливий регіон, є певні кліматичні ризики. Але ми працюємо над створенням системи іригації, для того щоб дати нові умови для роботи сільського господарства і, відповідно, для економічного  розвитку області в цілому. Є проєкти  з фахівцями з Франції та Данії, які готові допомогти нам розробити системи зрощення, щоб вартість нашої землі підвищилася, - розповів голова ЗОДА.

 

Очільник області наголосив - перші 100 днів роботи ринку землі довели, що масові скупки земель, якими залякували населення, не сталося. Землевласники розуміють цінність і перспективу землеволодіння й не поспішають відчужувати свою власність.  За перші 100 днів ринку землі у Запорізькій  області зареєстровано 572 правочини, що становить 2 % від усіх по Україні. Відчужено земельних ділянок загальною площею майже 2376 га (3,4% від всіх правочинів по Україні).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

 

 

Читайте також

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області