Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дослідження штаму Омікрон: вірус вражає молоду категорію населення

17 січня 2022 - 10:45

Сьогодні ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на коронавірусну інфекцію провів директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич.

Очільник профільного департаменту традиційно почав зі статистики за вихідні. За останні дві доби в Запорізькій області зафіксовано 28 нових випадків захворювання. Від ускладнень померли 4 жителя регіону. З початку пандемії зареєстровано 183877 лабораторно підтверджених випадків, всього одужало – 177229 осіб, а летальних випадків зафіксовано 5432. 

Олексій Кулинич нагадав, що Запорізька  область   перебуває у “жовтій зоні” карантинних обмежень. Ситуація із захворюваністю на ковід стабільна.  Центри вакцинації працюють у звичному режимі. За вихідні щеплено 2476 осіб. 

Директор Департаменту охорони здоров’я розповів останні дані про новий штам  COVID-19 “Омікрон”.

  • Наразі у світі тривають дослідження та вивчення нового штаму «Омікрон», проте вже є перші дані про вказаний штам. За попередніми результатами наукових досліджень, «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках у порівнянні зі штамом «Дельта». Окрім того, новий штам має менший інкубаційний період. У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби.  Також поодинокі дослідження вказують, що відбувається зсув захворюваності на штам «Омікрон» у більш молоду вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 роки, то на «Омікрон» – 30,8 роки.  Також збільшується і ризик повторного зараження – реінфекції. У випадку із «Дельтою» він становив близько 2,5%, для «Омікрону» – у понад 5 разів вище, 13%. Новий штам більш заразний у порівнянні із «Дельтою»,- зазначає Олексій Кулинич.

Офіційні дані вказують на зниження ризику госпіталізацій серед інфікованих цим штамом.  У порівнянні зі штамом «Дельта», випадки захворювання на «Омікрон» мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом 1 або більше ночей в лікарні. Також наявні дані про те, що ризик надходження у відділення екстреної допомоги чи госпіталізації для «Омікрону» є вполовину меншим, ніж для «Дельти». Проте зазначається, що переважна більшість досліджень були проведені у країнах, де вже високий рівень охоплення щепленнями, а тому до лікарень потрапляє менше людей. 

Олексій Кулинич вкотре наголосив, що правильне використання масок, дотримання дистанції та регулярне миття рук та, звичайно, вакцинація як і раніше залишаються ефективними й простими заходами, щоб вберегтися від інфікування будь-яким штамом. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів