Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці відзначили День Конституції України (Відео)

28 червня 2022 - 16:10

З нагоди Дня Конституції України керівник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух взяв участь в урочистостях, які відбулися у концертному залі ім. Глінки, привітавши запоріжців з визначним святом. 

На початку заходу присутні згадали героїв і віддали шану всім захисникам Батьківщини, які сьогодні стоять на її сторожі. Тож на честь всіх загиблих громадян України було оголошено хвилину мовчання.

Очільник регіону виступив зі словами привітань до Дня Конституції.

  • Найвищою цінністю і найвищою формою людського співіснування є держава. Коли нроди об’єдналися, утворилася держава. Люди мають свої свободи, права й можуть реалізувати ті мрії, які у них є. Якщо не маєш держави, то і шанси втілити свої задуми в життя - мінімальні. Конституція - не просто літери на папері. Це форма організації суспільства. До речі, наша Конституція приймалася дуже довго, але всі прийшли до спільного знаменника і визначили ті норми, якими зараз всі користуємося. Особливо важливі перші статті, де зазначається, що Україна є незалежною, суверенною державою. В нашій країні найвища цінність - життя, здоров’я, честь кожної людини. 

Олександр Старух звернувся до присутніх на заході 16-річних школярів, яким саме в цей день пощастило отримати паспорт - основний жокумент, що підтверджує громадянство. 

  • Хоча ви всі школярі, але Конституцію треба обов’язково читати й знати. Вона як домашнє завдання -  чим краще ти його зробиш, тим краще будеш потім жити, - зазначив у привітанні керівник ЗОВА. 

З нагоди свята Олександр Старух вручив шести юним мешканцям Запоріжжя ID-картки громадянина України. Один з них - учень 7 класу Назар Марченко. Отримавши свій перший довгоочікуваний документ, хлопець зазначив, що це новий та важливий етап в його житті, адже відтепер на нього покладено ще більше відповідальності. 

  • Я довго чекав на цей день, ще з лютого. Через війну процес затягнувся. Але зараз трохи хвилююся, адже  розумію, що я став повноцінним громадянином України. Крім того, у мене є молодша сестра, тому мені потрібно стати більш відповідальним, зокрема, і до свого навчання у школі.

Також Олександр Старух вручив запоріжцям почесні нагороди. Так, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зміцнення міжнародного авторитету України, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю орденом за заслуги ІІІ ступеня нагороджено волонтера с. Марфопіль Пологівського району Раїсу Щащенко. 

Почесне звання «Заслужений артист України» присвоєно артистці академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії Олені Ігнатенко.

Почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоєно директору Запорізької спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Січовий колегіум» Запорізької обласної ради Валентині Єршовій.

Почесне звання «Заслужений працівник транспорту України» присвоєно машиністові тепловозів, слюсарю залізничного цеху акціонерного товариства «Запорізький завод феросплавів» Олексію Криворучку.

Медаллю «За працю і звитягу» нагороджено вогнетривника цеху акціонерного товариства «Запорізький завод феросплавів» Сергія Бондаренка. 

Почесне звання «Заслужений лікар України» присвоєно директорові медичного центру товариства «Візус» Наталії Завгородній. 

Почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України» присвоєно майстрині художньої кераміки Ларисі Жолудь. 

Почесне звання «Заслужений металург України» присвоєно сталеварові цеху «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» імені А.М.Кузьміна» Олегу Матвієнку. 

За значний особистий внесок у розвиток паралімпійського руху, досягнення високих спортивних результатів на XVI літніх Паралімпійських іграх у місті Токіо (Японія), виявлені самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України медаллю «За працю і звитягу» нагороджено Олену Рурак. 

Привітали присутніх з Днем Конституції України й артисти Запорізької обласної філармонії. Її солісти виконали з нагоди урочистого свята патріотичні пісні. 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою