Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"Ніякого референдуму бути не може”, - Олександр Старух про порушення Міжнародного права та обстріли Запорізької області

23 липня 2022 - 11:35

Керівник Запорізької обласної військової адміністрації у прямому ефірі телемарафону FREEДОМ розповів про оперативну обстановку. Так, сьогодні зранку у Запоріжжі, як і у багатьох інших регіонах було оголошено повітряну тривогу. 

Олександр Старух повідомив, що, зважаючи на розміщення ворогом своєї техніки, зокрема, на території АЕС, варто реагувати не лише на сповіщення про небезпеку, а й на звуки можливої загрози та швидко йти до укриття. Крім цього, мешканці обласного центру та передмістя чули звуки ворожих обстрілів вчора. Окупанти намагалися гатити по позиціям українських військових та правому берегу Дніпра. Зранку було зафіксовано прильоти у Запорізькому районі.

Що стосується псевдореферендуму, який намагаються проводити представники рф, Олександр Старух підкреслив, що такі дії не відповідають нормам міжнародного права і дублюють ситуацію, яка була у 2014 році в Крыму і на Донбасі. Такі розповіді - лише спроба окупантів виправдати свої вчинки, адже населення Запорізької області не підтримує насильство та терор росії. Очільник ЗОВА розповів, що представники рф намагаються проводити інформаційну кампанію за участі своїх пропагандистських ЗМІ. Цю ж дезінформацію намагаються поширювати на тимчасово окупованих територіях.

  • Ніякого референдуму бути не може по декількох причинах. По-перше, референдум - це проведена згідно з нормами Міжнародного права дія, яка виражає волевиявлення громадян цієї країни. Таким чином референдуми на території України можуть провести виключно наші органи влади: органи центральної виборчої комісії та виборчі комісії на місцях. Тому з юридичної точки зору це неможливо, - запевнив Олександр Старух. 

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях продовжують викрадати людей. Для пошуку та дослідження ситуацій ще в березні було створено обласну комісію, яка збирає інформацію про такі випадки. Наразі відомо про 415 випадків викрадення, понад 170 осіб продовжують перебувати у заручниках. Водночас з цим, Олександр Старух зазначив, що викраденою вважається та особа, яка перебуває у полоні понад три доби. Тих, кого рашисти забирають на 1-2 дні з метою отримати гроші на викуп, значно більше.

Також у Запорізькій області продовжується евакуація мирних мешканців. І хоча коридорів наразі немає, усіх тих, хто проживає на потенційно небезпечних територіях, закликають виїжджати углиб України.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер