Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада працює над захистом архітектурних пам’яток

9 вересня 2022 - 10:25

У Запорізькій області існує багато будівель, які мають історичне значення та мають бути захищені від руйнувань, зносу чи видозміни. Одним з таких об’єктів є водонапірна башта часів Другої Катерининської залізниці.

Водонапірна вежа з комплексом споруд стала частиною вузлової вантажно-пасажирської станції Олександрівськ-II на Другій Катерининській залізниці, яку відкрили у 1904 р. Сама вежа розташовувалась за 500 м від станції на землях залізниці.

Після Другої світової війни башта не використовувалася за призначенням та фактично була частково зруйнована, наприкінці 1990-х роках земельна ділянка з баштою була передана у міську власність, у 2018 р. – у приватну власність.

З метою порятунку об'єкта на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини у 2019 році було розглянуто питання щодо «Водонапірної башти Другої Катерининської залізниці». Під час голосування абсолютною більшістю голосів було прийнято рішення звернутися до Міністерства культури з пропозицією щодо занесення цього об’єкту до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Задля збереження об'єкта від загрози руйнування, обласна влада наказом надала вежі статусу щойно виявленого об'єкта архітектури.

  • В той час, коли ворог цинічно нищить наш історико-культурну спадщину, ми разом з громадськістю докладаємо всіх зусиль аби зберегти все надбання. Завдяки оперативній подачі документів та невпинному відстоюванню частини історії Запорізького краю, Департамент культури та інформаційної політики разом з Управлінням містобудування та архітектури ЗОВА, нарешті досягли мети. Ми можемо пишатися тим, що історична будівля отримала відповідний до її важливості статус та буде збережена для наступних поколінь. Саме за це воюють наші герої на фронті, аби відстояти від варварів наші цінності, в тому числі культурні, - наголосив директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко.

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 05.09.2022 № 317 башту занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за видом пам’ятки архітектури та категорією місцевого значення «Водонапірна башта Другої Катерининської залізниці» охоронний № 5019-Зп.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області