Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до опалювального сезону

15 вересня 2022 - 13:15

На засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій за участі керівництва ЗОВА було розглянуто питання розмінування територій та підготовки до опалювального сезону.

З початку збройної агресії РФ проти України піротехнічними підрозділами ГУ ДСНС України у Запорізькій області було виконано 420 заходів, під час яких знищено 3654 одиниці вибухонебезпечних предметів та вилучено більше 1000 одиниць умовно безпечних залишків від боєприпасів різного типу та калібру, в тому числі заборонених касетних боєприпасів.

З метою посилення заходів з обстеження та розмінування території області головним управління ДСНС України у Запорізькій області було прийнято рішення щодо розширення штату піротехніків з 23 спеціалістів до 71. Така кількість спеціалістів дозволить оперативно реагувати на виклики сьогодення стосовно забруднених вибухонебезпечними предметами територій. 

Органи місцевого самоврядування продовжують підготовку до осінньо-зимового період 2022/2023 року. З цією метою проводять інспектування та перевірки об’єктів інфраструктури. За наявними результатами на підконтрольних територіях області понад 80%  водопровідно-каналізаційних мереж готові та знаходяться в задовільному стані. Частина об’єктів частково або взагалі не функціонує через викликані обстрілами пошкодження.

Сьогодні підконтрольні території області готові до подачі послуг з централізованого опалення населенню, зокрема у Запоріжжі та Вільнянську. Підготовка об’єктів теплопостачання відповідає рекомендованим Мінрегіоном плановим показникам і становить понад 80%. Для забезпечення роботи котелень було створено запаси палива.

Основні ризики цього опалювального сезону – відсутність газопостачання та електропостачання. Найбільше постраждають населені пункти на тимчасово окупованій території.

  • Мешканцям, що проживають на тимчасово окупованих територіях та в зоні ведення бойових дій рекомендується евакуюватись. У випадку неможливості евакуації слід тимчасово переселитися до приватних будинків до родичів, друзів, де за допомогою альтернативних джерел енергії можливо зігрітися та приготувати їжу. Слід вже потурбуватися про запаси палива, це допоможе пережити зимовий період, - зазначив Олександр Старух.

В цілому по області особлива увага приділяється створенню централізованих пунктів обігріву. В першу чергу це бюджетні заклади, які опалюються твердим паливом. Створюються збільшені запаси палива та проводиться робота щодо забезпечення таких пунктів генераторами на випадок відсутності електроенергії. 

  • Обласна влада завжди буде піклуватися про людей. Відповідні департаменти вже розробили план дій з різними варіантами забезпечення газом та електроенергією. Будьте впевнені, що нікого не залишать напризволяще та допоможуть якомога більшій кількості людей. Ми докладемо всіх зусиль, щоб наші громадяни мали змогу зігрітися, приготувати їжу та перепочити в теплі, - підсумував Олександр Старух.

 

Департамент культуру та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць