Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розроблення програми комплексного відновлення області: пріоритетні шляхи роботи

18 березня 2023 - 14:00

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України провело онлайн-нараду стосовно методології розроблення програм комплексного відновлення регіонів з представниками профільних структурних підрозділів областей, де обговорили питання та механізми розроблення Програми комплексної відбудови. Зокрема, долучилася керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, фахівці Управління містобудування та архітектури ОДА і представники структурних підрозділів ОДА.

Представники Міністерства зазначають, що  процес відбудовування потрібно починати зараз. Планувати відновлення за принципом «як було» — це не реалістичний варіант в умовах воєнного та післявоєнного стану. Лише комплексний аналіз і переосмислення існуючого допоможуть не провалити відбудову. Програма комплексного відновлення – це документ, який дозволяє скласти цілісну картину й визначити конкретні кроки та етапи. Оскільки документ комплексний і охоплює всі сфери життя, до його розробки варто залучати професіоналів та різні групи зацікавлених сторін. У тісній співпраці українських та міжнародних колег можливо досягти справді прогресивних, інноваційних та стійких рішень.

Програма комплексного відновлення має відповідати Цілям сталого розвитку України на період до 2030 року, визначеним Указом Президента України  від 30 вересня 2019 р. №722.

Сама Програма розробляється для територій, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України або тих, які є місцями концентрації соціально-економічних, інфраструктурних, екологічних чи інших кризових явищ. Фінансування робіт з розроблення програми комплексного відновлення області здійснюється за рахунок бюджетних коштів, міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги міжнародних організацій.

Для пріоритизації проєктів визначаються орієнтовні основні пріоритети розвитку територіальної громади на 15-20 років (виробнича діяльність, нематеріальне виробництво та послуги, логістика, сільське господарство, розробка природних ресурсів, туризм, житлове забезпечення та обслуговування населення в рамках великої агломерації тощо). Крім цього, застосовують Інтегрований підхід, який полягає у врахуванні взаємних впливів об’єктів різних типів.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі